W miniony czwartek, 8 czerwca, odbyły się w naszej szkole niecodzienne warsztaty dla uczniów, które poprowadził tegoroczny absolwent, Jan Kałuski. Janek uzyskał w ubiegłym roku szkolnym stypendium dla uczniów szkół zawodowych w ramach projektu „ Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych”. Uzyskane fundusze przeznaczył na pogłębianie swoich zainteresowań w dziedzinie cukiernictwa. Uczestniczył m.in. w dwóch kursach dotyczących rzeźbienia w masie cukrowej oraz nabył stosowne narzędzia i fachową literaturę. Nasz absolwent podzielił się zdobytymi umiejętnościami i nabytą wiedzą z koleżankami i kolegami z klas pierwszych i drugich, organizując dla nich warsztaty, w czasie których uczyli się wykonywania kwiatów z masy cukrowej. Zaprezentował różne techniki wykonywania kwiatów i elementów dekoracyjnych z masy cukrowej. Pod jego okiem „rozkwitły’’ barwne anemony, misterna lawenda, różnorodne storczyki i egzotyczne hortensje, wywołując zachwyt zarówno samych twórców, jak i opiekujących się grupą oraz odwiedzających salę nauczycieli. Być może wśród uczestników warsztatów objawi się kolejny wielki talent a apetyt na stypendia wzrośnie? Dziękujemy Jankowi i życzymy mu dalszych, zwłaszcza słodkich, sukcesów! Opiekun stypendysty - Elżbieta Zarębska |
W dniu 3 czerwca 2017r. nasza szkoła miała zaszczyt uczestniczyć w organizacji DNIA DZIECKA w KANCELARII PREMIERA - p. Beaty Szydło. Uczniowie pod opieka nauczycieli zorganizowali pokaz umiejętności zawodowych oraz wirtuozerii barmańskiej, co spotkało się z niesamowicie ciepłym przyjęciem warszawiaków.
Uczniowie przygotowali zabawy i gry oraz poczęstunek dla małych gości. Było wesoło, słodko i zdrowo. Na poczęstunek przygotowano naleśniki z twarogiem i bananami oraz frużeliną owocową. Serwowano zdrowe kanapki z pastami serowymi z ziołami i świeżymi warzywami, lemoniadę cytrynową, koktajle jogurtowo-owocowe, owocowe i warzywne.
Gości pani premier urzekły wyroby cukiernicze ZSG: muffiny marchewkowe z czekoladą, ciastka maślane z ziarnami i płatkami owsianymi oraz ptysie z kremem waniliowym z karmelem i czekoladą, a także pyszne lody marchewkowe w wykonaniu p. Michała Grzywacza.
Cukiernicy wspólnie z dziećmi wylepiali ozdoby z masy cukrowej, która bardzo smakowała najmłodszym. Przy naszym stoisku było bardzo smacznie, kolorowo, zdrowo i wesoło. Panowała atmosfera radości i twórczej współpracy. Atrakcją były również pokazy kelnerskie, gry i zabawy na świeżym powietrzu, w przestrzeniach ogrodowych Warszawy.
Serdeczne podziękowania dla nauczycieli i uczniów organizujących Dzień Dziecka którzy w ciekawy i umiejętny sposób zaprezentowali naszą szkołę wszystkim obecnym.
16 i 17 marca 2017 r. w Zespole Szkół Nr 21 odbył się VIII Turniej Zawodów m. st. Warszawy dla uczniów szkół gimnazjalnych pod hasłem: „Szkoła zawodowa – szkołą talentów, pasji i zainteresowań”.
Nasza szkoła zaprezentowała zawód kelner, który cieszy się aktualnie dużą popularnością na rynku pracy. Zaprezentowaliśmy szereg umiejętności praktycznych takich jak: serwis synchroniczny, serwis francuski i niemiecki, a także akrobatyczne „kręcenie tacą” w wykonaniu uczniów z klas kelnerskich. Gimnazjaliści mieli też możliwość zobaczyć, w jaki sposób przygotowuje się potrawy z wykorzystaniem serwisu angielskiego i różne metody parzenia herbaty.
Istotna okazała się informacja o możliwości uzyskania w trakcie nauki specjalistycznych certyfikatów potwierdzających zdobyte umiejętności w zawodzie baristy, barmana i hydrosommeliera.
Turniej spotkał się z dużym uznaniem młodzieży, nauczycieli i władz oświatowych. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Dyrekcja ZSG wraz z nauczycielami obsługi kelnerskiej.
W dniu 25 kwietnia 2017 r. odbył się szkolny konkurs hotelarski „Perfekcyjny Hotelarz” organizowany dla klas II i III technikum w zawodzie technik hotelarstwa. „Perfekcyjnym Hotelarzem” w roku szkolnym 2016/2017 r. została Sylwia Skwarek z klasy II g, II miejsce zajęła Patrycja Krupińska z klasy III h i III miejsce Bieniecka Wioletta z klasy II h. Nagrodą dla uczennic był kurs baristyczny. Konkurs został zorganizowany przez Panią Anitę Jadczak i Pana Romana Runowieckiego. |
||
W piątek, 28 kwietnia, po czterech latach twórczej nauki i realizacji pasji, swoją edukacyjną przygodę z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zakończyli uczniowie klas czwartych Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1.
W uroczystości pożegnania maturzystów uczestniczyli zaproszeni Goście, m.in. przedstawiciele OSSKiC (p. Mirosław Reszczyk , p. Jarosław Uściński, p. Mariusz Nowicki i p. Marcin Piotrowski), Grono Pedagogiczne ZSG, Rodzice, Pracownicy oraz Sympatycy Szkoły.
Dziękuję każdemu z Was, że wybraliście tę drogę, że mogliśmy się spotkać, że budowaliście historię tej szkoły, że staliście się częścią jej łańcucha pokoleń. - zwróciła się do abiturientów Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Pani Dyrektor w swoim ciepłym przemówieniu podziękowała młodzieży za zaangażowanie w życie Szkoły w wielu dziedzinach - od zawodowych, przez sportowe, ogólnokształcące, artystyczne po społeczne i medialne.
Podkreśliła również, że zakończył się pewien etap w życiu maturzystów i nadszedł czas podejmowania dojrzałych decyzji, z których sprawdzian nastąpi już za kilka dni. Pani Dyrektor szkoły życzyła absolwentom powodzenia na najważniejszym egzaminie z dorosłości, jakim jest tradycyjnie matura. Przekazała również życzenia sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym, ale przede wszystkim zapewniła młodzież, że ich czteroletnia obecność w Szkole pozostanie w pamięci nauczycieli i wychowawców przez długie lata, czego też życzyła im samym.
Pani Dyrektor złożyła także podziękowania wychowawcom, gronu pedagogicznemu i pracownikom za trud nauczania i wychowywania młodych ludzi w poczuciu bezpieczeństwa, i twórczego rozwoju.
W kolejnej części uroczystości wręczone zostały nagrody, listy oraz świadectwa ukończenia szkoły szczególnie wyróżniającym się absolwentom. Najbardziej prestiżowe nagrody ZSG – Oskara Zawodowego, otrzymało siedmioro tegorocznych czwartoklasistów. Wręczono także listy gratulacyjne, pochwalne oraz referencyjne, czyli polecające najlepszych uczniów przyszłym pracodawcom. Nagrody i wyróżnienia wręczała pani dyrektor Marzena Cieślak oraz panie wicedyrektor - Elżbieta Fatyga i Marzena Niedośpiał i Jadwiga Wiśniewska.
W imieniu wychowawców do młodzieży przemówiła pani Elżbieta Zarębska, która życzyła maturzystom powodzenia na egzaminach maturalnych i odpowiedzialności w podejmowaniu decyzji i dokonywaniu wyborów w dorosłym życiu.
Koło Teatralne przygotowało dla starszych kolegów program artystyczny, a wszyscy zgromadzeni wspólnie odśpiewali znany szlagier: "Ale to już było", wskazując na fakt zakończenia pewnego ważnego etapu w życiu klas czwartych naszej szkoły.
Program artystyczny uroczystości przygotowała pani Ewa Bielak, honory opiekuna pocztu pełnił pan Grzegorz Tarach. Nad oprawą muzyczną czuwał pan Krzysztof Kostecki.
Naszym absolwentom życzymy powodzenia na egzaminie maturalnym!
Relacja zdjęciowa w Galerii
27 kwietnia w naszej szkole odbyła się uroczysta XV edycja sesji kulturowo-historycznej, utrzymana w twórczym klimacie literackiej biesiady stanisławowskiej zwanej „Obiadem czwartkowym”, w trakcie którego są (od lat) odkrywane kolejne kulturowe „tajemnice” Warszawy.
Relacja fotograficzna w galerii
JUBILEUSZ 80 – LECIA ISTNIENIA SZKOŁY ORAZ TRWAJ CHWILO, JESTEŚ PIĘKNA! TRWAJ NA ZAWSZE! |
7 kwietnia 2017 roku świętowaliśmy w naszej Szkole Jubileusz 80 – lecia jej istnienia oraz 35 – lecia nadania imienia profesora Eugeniusza Pijanowskiego.
Dzień ten stał się okazją do spotkań, wspomnień, podsumowania minionego czasu, naszych osiągnięć i sukcesów.
Uroczystości jubileuszowe zaszczycili swoją obecnością liczni Goście, wśród których znaleźli się m. in.
W dniu 9 lutego w naszej szkole odbyła się druga edycja programu kulturowego „Karnawał i karnawalizacja w kulturze europejskiej”. W trakcie programu zaprezentowane zostały umiejętności artystyczno-zawodowe uczniów, a nauczyciele ZSG oraz zaproszeni Goście przygotowali tematyczne wykłady, w których przedstawiono zarys dziejowy związany z obyczajowością ludyczną oraz synkretycznym wykorzystaniem motywu walki postu z karnawałem.
W dniach 20-29 w naszej szkole odbywał się TYDZIEŃ PRAW, podzielony na Dzień Praw Dziecka, Dzień Praw Człowieka, Dzień Praw Natury, Dzień Bez Futra - Dzień Pluszowego Misia, a wszystkie dni łączyło wspólne hasło ”Dziecko to mały dorosły”. Poszczególne elementy projektowe przybrały różnorodne formy - od debaty po happeningi, wykłady, dyskusje, agory filozoficzne, akcje internetowe, analizy dramowe, występy artystyczne, filmy, a nawet gazetki i prezentacje w Power Point. |
Organizatorką przedsięwzięcia była pani Ewa Bielak, a opiekunami merytorycznymi byli m.n.: p.Joanna Grabowska-Górniak, p. Monika Stempień,p. Dorota Olbryś, p. Milena Wierzbicka- Wąs, p.Marcin Rakowicz, p.Grażyna Piątkowska, p.Edyta Gulińska i p.Mirosław Dzikowicki.
Zapraszamy do obejrzenia Gazetki - Gazetka2 oraz Galerii zdjęć.
BIULETYN TEMATYCZNY : HISTORIA IDEI PRAW CZŁOWIEKA I PRAW DZIECKA
W dniu 5 stycznia w naszej szkole odbyła się I edycja PROMOCJI UCZNIÓW ZDOLNYCH ZSG zwana ALEJĄ GWIAZD. W trakcie uroczystości pani dyrektor Marzena Cieślak przedstawiła finalistów konkursu "Spacerkiem po Warszawie"Konkurs miał charakter varsavianistyczno-zawodowy, sprawdzał umiejętności kulturowe uczniów ZSG, a następnie, wspólnie z nauczycielami dokonała prezentacji uczniów, którzy w pierwszym semestrze roku szkolnego 2016/2017 szczególnie wyróżnili się w działaniach na rzecz własnego rozwoju i wizerunku szkoły. Dla wszystkich zaangażowanych, wyróżnionych i nagrodzonych uczniów... prezentem-niespodzianką był profesjonalny POKAZ BARMAŃSKI w wykonaniu firmy FLAIR PLAYstrona domowa: http://flair-play.pl/, której towarzyszył prawdziwy DJ!
Zdjęcia w galerii.