W dniu 1.09.2016 roku Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego stał się beneficjentem projektu, wspierającego mobilność edukacyjną młodzieży i przystąpił do realizacji projektu „Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie”, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego.

Odsłony: 2273

W ramach projektu unijnego PO WER uczniowie trzech pierwszych grup pilnie przygotowują się do wyjazdu na praktyki w Niemczech, uczęszczając na zajęcia z języka niemieckiego zawodowego. Zajęcia są prowadzone w formie gier i zabaw dydaktycznych a ich tematyka dotyczy zagadnień z dziedziny gastronomii.
Pierwsza grupa, czyli uczniowie klas 3c,d,e TGH, wyruszają już 23 lipca.
A oto krótka fotorelacja z zajęć.

Odsłony: 11294

Relacja z pierwszych dni pobytu w Bad Freienwalde (Brandenburgia-Niemcy)

W dniu 23 lipca 2017 r. grupa 17 osób pod opieką mgr Agnieszki Kopij oraz dr Dominika Orłowskiego wyjechała na miesięczną praktykę zawodową do Bad Freienwalde. Uczniowie po przyjeździe uczestniczyli w dwudniowym kursie języka niemieckiego – prowadzonym przez tutejszego lektora. Kurs miał na celu ugruntowanie wiedzy zdobytej podczas zajęć dodatkowych w Polsce. Trzeciego dnia pobytu wszyscy uczniowie klas III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, zostali zaznajomieni z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii, które obowiązują na terenie Niemiec.

W tym samym dniu uczniowie rozpoczęli praktykę w miejscowych zakładach gastronomicznych, takich jak: Randwirtschaft, Landhof Liepe, Restaurant & Café Olivo, Dammmeisterei, Haus am Finowkanal, Wilder Eber – Hotel & Restaurant, Restaurant Carlsburg. Poza intensywną pracą zawodową, uczniowie mają również możliwość poznawania przyrodniczych i antropogenicznych atrakcji turystycznych w Berlinie, Altranft czy Niederfinow, jak np.: Reichstag, Brama Brandenburska, Ewangelicka Katedra w Berlinie, Pomnik ku czci pomordowanych Żydów Europy, Mur Berliński, Checkpoint Charlie, Muzeum Trabanta, Wieża telewizyjna, Plac Republiki, Plac Poczdamski, Sony Center oraz Tiergarten, Skansen Brandenburski, Podnośnia Statków czy rejs statkiem po kanale Finow, a przede wszystkim osobiście poznają narodowe oraz regionalne dziedzictwo kulinarne Niemiec np. Muzeum Kiełbasy Curry, jak i spożywają typowe potrawy kuchni niemieckiej w lokalach gastronomicznych.

Relacja fotograficzna w Galerii

        Z kulinarnymi pozdrowieniami,
mgr Agnieszka Kopij i dr Dominik Orłowski

Odsłony: 3921
.
Od 23 stycznia wznawiamy rekrutację do projektu „Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie”, finansowanego ze środków PO WER.
Zapraszamy grupę docelową projektu, czyli uczniów klas 3c, 3d, 3e, 3f oraz klas 2a, 2b, 2c, 2d, którzy są objęci programem staży zagranicznych, do zapoznania się z regulaminem projektu oraz warunkami rekrutacji. Formularze zgłoszeniowe do projektu są dostępne u koordynatorów projektu, p. Agnieszki Kopij oraz p. Marzeny Dymarskiej w sali 225a i 322. Regulamin projektu jest również wyłożony w bibliotece szkolnej.

Wszelkie informacje o projekcie znajdą się również na tablicy informacyjnej na II piętrze.

Załączniki do pobrania: Regulamin projektu i rekrutacja

 Terminarz rekrutacji

7.11. – 10.11.16
kampania informacyjna wśród uczniów i rodziców
23.01. – 27.01.17
przyjmowanie wniosków zgłoszeniowych
30.01. – 3.02.17
weryfikowanie wniosków zgłoszeniowych
6.02.17
ogłoszenie listy uczestników
6.02. – 10.02.17
procedura odwoławcza
13.02. – 15.02.17
rozpatrywanie wniosków odwoławczych
17.02.17
ogłoszenie ostatecznej listy uczestników
Odsłony: 47708

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły