sobota, 21 styczeń 2017
Odsłony: 14833
Szkoła zawarła porozumienia o współpracy w zakresie kształcenia w zawodach branży gastronomicznej i hotelarskiej:
- Ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – dotyczące doskonalenia procesu kształcenia uczniów Zespołu oraz wspierania szkoły w działalności dydaktycznej;
- Z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, które ma na celu unowocześnienie procesu kształcenia w zawodach branży gastronomicznej z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć technicznych i technologicznych oraz ściślejsze powiązanie potrzeb rynku pracy z kierunkami kształcenia
- Ze Spółką ORBIS S.A. Oddział Hotel Novotel Warszawa Centrum - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik hotelarstwa;
- Z firmą Transgurmet, właściciel Selgros - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik;
- Z Firmą Dora-Metal, które ma na celu unowocześnienia procesu kształcenia w zawodach branży gastronomicznej z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć technicznych i technologicznych z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu i wyposażenia.
- Z Hotelem Marriott, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kelner;
- Z Hotelem Hilton Warsaw Hotel and Convention Centre, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kucharz;
- Z Hotelem Courtyard by Marriott Warsaw Airport, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kucharz w branżowej szkole gastronomicznej I stopnia;
- Z Centrum Szkolenia Barmanów, które ma na celu przekazywanie uczniom wiedzy z zakresu nowoczesnych rozwiązań w branży barmańskiej;
Współpraca będzie polegała na doskonaleniu zawodowym uczniów i nauczycieli oraz na wzbogacaniu bazy dydaktycznej szkoły.
Współpracujemy:
- Z Europejskim Stowarzyszeniem Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT), co umożliwia uczniom udział w konkursach międzynarodowych;
- Z Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Cudzoziemców;
- Z uczelniami: Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Wyższą Szkołą Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu oraz Politechniką Warszawską;
- Z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni - w budynku szkoły znajduje się siedziba stowarzyszenia;
- Ze stowarzyszeniami barmanów, kucharzy i kelnerów;
- Z Grupą Dora Metal, z którą co roku organizujemy ogólnopolski konkursu dla szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Współpracujemy również z hotelami:
- Sheraton
- Bristol
- Courtyard by Marriott Warsaw Airport
- Radisson Blu Sobieski Hotel
- Radisson Blu
- Double Tree by Hilton
- Intercontinental
- Le Regina
- Mercure Warszawa Centrum
- Palace Polonia
- Regent
- Westin
Nasza szkoła oficjalnie została objęta patronatem Zachęty - Narodowej Galerii Sztuki. O patronat ubiegały się szkoły warszawskie, objęte programem wspierania uczniów uzdolnionych. O patronat mogły ubiegać się tylko te szkoły, które spełniły kilkanaście wymogów, w tym uzyskały Bezterminowy Certyfikat Wspierania Uzdolnionych WARS I SAWA.