Dzień Otwarty 2018

Dzień Otwarty 2019/1

Dzień Otwarty 2019/2

Aktualne dane szkoły

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE NR 1,    BRANŻOWA SZKOŁA GASTRONOMICZNA I STOPNIA
w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8 00 - 680 Warszawa, Śródmieście tel./fax 22 628 56 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dyrektor — mgr inż. Marzena Cieślak

W jakich zawodach możesz u nas zdobyć kwalifikacje (szczegółowe informacje poniżej)

Odsłony: 14468

TECHNIK HOTELARSTWA

W trakcie nauki w technikum gastronomiczno - hotelarskim w zawodzie technik hotelarstwa będziesz:

  • poznawać tajniki zawodu hotelarza pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych hoteli
  • zdobywać wiedzę dotyczącą organizacji pracy i zarzadzania nowoczesnymi hotelami
  • zdobywać niezbędne w tym zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • poznawać zasady savoir-vivre
  • odbywać praktyki zawodowe w najlepszych hotelach w Polsce i na świecie
  • brać udziału w prestiżowych konkursach

Po ukończeniu technikum gastronomicznego - hotelarskiego w zawodzie technik hotelarstwa możesz:

  • być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
  • pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
  • pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
  • podjąć studia na najlepszych wyższych uczelniach

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach innowacji dla zawodu technik hotelarstwa – Animator czasu wolnego.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

W trakcie nauki w technikum gastronomicznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz:

  • poznawać arkana sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować dania o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzyć własne receptury potraw i napojów
  • poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywać doświadczenie u boku znanych szefów kuchni
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych
  • nabywać dodatkowe umiejętności zawodowe z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej
  • rozwijać umiejętności plastyczne przy projektowaniu i aranżacji potraw
  • zdobywać niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • zdobywać doświadczenie w Akademii Kulinarnej we Włoszech oraz na praktykach we Włoszech i Hiszpanii

Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
  • kontynuować naukę na wybranych studiach

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach innowacji dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. W ramach innowacji Trener personalny jako zawód przyszłości będziesz miał okazję poszerzenia wiedzy z zakresu dietetyki. Miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli możliwość rozwoju swoich zainteresowań w ramach innowacji Dzisiaj uczeń jutro mistrz.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

W trakcie nauki w technikum gastronomicznym w zawodzie technik usług kelnerskich będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki kelnerskiej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu
  • uczyć się samodzielnego planowania pracy i prowadzenia restauracji
  • zdobywać wiedzę dotyczącą zarządzania personelem zajmującym się obsługą gości
  • organizować pracę, przydzielać zadania
  • poznawać sztukę obsługi kelnerskiej i baristycznej
  • zdobywać wiedzę barmańską i sommelierską
  • poznawać metody podnoszenia rentowności restauracji
  • brać udział w prestiżowych konkursach
  • poznawać zasady savoir –vivre
  • zdobywać niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • współuczestniczyć w prowadzeniu restauracji szkolnej, odwiedzanej przez gości z całej Warszawy

Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie kelner możesz:

  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie gastronomii
  • pracować jako menadżer restauracji
  • wykonywać usługi kelnerskie
  • pracować indywidualnie w małych zakładach gastronomicznych lub zespołowo
    w dużych kompleksowych instytucjach, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, barach
  • sporządzać potrawy i napoje
  • obsługiwać gości
  • organizować, planować i rozliczać usługi gastronomiczne
  • otrzymywać poza podstawowym, dodatkowe wynagrodzenie

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach innowacji prowadzonej dla zawodu kelner - Kiper herbaciany

KUCHARZ

W trakcie nauki w szkole branżowej w zawodzie będziesz będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • poznawać kuchnię i tradycje kulinarne innych narodów
  • poznawać nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością,
  • rozwijać swój talent pod okiem mistrzów kuchni,
  • poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz możesz:

  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy
  • tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych

CUKIERNIK

W trakcie nauki w szkole branżowej w zawodzie cukiernik będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzyć własne receptury ciastkarskie i cukiernicze
  • poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywać doświadczenie u boku znanych szefów kuchni
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik możesz:

  • prowadzić własną działalność cukierniczą
  • pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
  • tworzyć estetyczne desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe
  • wytwarzać praliny i trufle
  • robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych
  • produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz najbardziej niezwykłych dekoracjach
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika technologii żywności

Zapraszamy do obejrzenia filmów promocyjnych
Odsłony: 2570

 Nasi uczniowie i nauczyciele uczestniczą w wielu wyjazdach zagranicznych – konferencjach, szkoleniach, warsztatach i konkursach zagranicznych. Poszerzają także swoją wiedzę i umiejętności podczas szkoleń krajowych, organizowanych w ramach programów unijnych, takich jak: Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej, Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HORECA , "Zawody przyszłości - program podnoszenia kwalifikacji zawodowych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie", Mistrzostwa Świata Barmanów w trakcie 60. Światowego Kongresu Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, PROGRAM COMENIUS - "UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE” w ramach działania „Mobilność Szkolnej Kadry Edukacyjnej”, Praktyka zawodowa w Serramazzoni we Włoszech, „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” oraz „Nauczyciel - mistrzem młodych mistrzów”.
W szkole odbywają się liczne szkolenia i pokazy promujące nowoczesne techniki oraz metody pracy w szkolnictwie zawodowym, a uczniowie mają możliwość współpracowania ze sławnymi przedstawicielami świata kultury kulinarnej.
W chwili obecnej Szkoła realizuje projekt „Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Uczestniczymy także w realizowanym z funduszy europejskich projekcie „Chwytam zmianę”, którego celem jest dopasowanie systemów kształcenia w szkołach Dzielnicy Śródmieście do potrzeb dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Dzięki niemu uczniowie kończący naukę będą mogli skutecznie szukać pracy, a nauczycie-le zostaną lepiej przygotowani do pełnienia roli profesjonalnych doradców zawodowych.

Odsłony: 4001

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły