W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zdobywają doświadczenie zawodowe, realizując praktyczną naukę zawodu w uznanych warszawskich restauracjach, takich jak:

Brasserie Warszawska, Restauracja Moonsfera, Restauracja Senses, Butchery&Wine, Café Zamek, Restauracja Belvedere, N31, Restaurant&Bar, Atelier Amaro, Nolita Restaurant

oraz w markowych hotelach warszawskich, takich jak:

Radisson Blu Centrum Hotel, Regent Warsaw Hotel, Radisson Blu „Jan III Sobieski”, Sheraton, Hilton Warsaw Hotel & Convention Center, InterContinental, Le Regina Hotel, Marriott, Novotel Warszawa Centrum, DoubleTree by Hilton, Hotel Bellotto, Westin Hotels & Resorts, Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Holiday Inn Warsaw City Centre, Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel Warsaw, Polonia Hotel, Renaissance Warsaw Airport Hotel, Hotel Puławska Residence oraz DO&CO Poland Sp. z o.o. – firmie specjalizującej się w organizacji cateringu lotniczego.

Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Konrad Birek, Jarosław Uściński, Robert Sowa, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.

Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom  zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach, w których odbywali praktyki.

W bieżącym roku szkolnym Szkoła zawarła porozumienia o współpracy w zakresie kształcenia w zawodach branży gastronomiczno-hotelarskiej z Arche Sp. z o.o., Radisson Blu Sobieski Hotel, Radisson Blu Centrum, Renaissance Warsaw Airport Hotel, Colours of Coffee.

Pliki do pobrania:

 

 

 

 

  • Wzór zaświadczenia o zrealizowanej praktyce zawodowej
Odsłony: 1733

Praktyczna nauka zawodu w ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego realizowana jest podczas odbywania przez uczniów praktyki zawodowej w uznanych restauracjach i największych hotelach w Warszawie, takich jak: Hotel Bristol, Sheraton, Marriott,  Regent Warsaw Center, Hilton, Le Regina, Intercontinental, Polonia Palace Hotel i wiele innych. Restauracjami, które współpracują ze szkołą i zapewniają uczniom możliwość zrealizowania praktyk są: Atelier Amaro,  Restauracja Moonsfera, N31, Nolita, Cafe Zamek, Pałac Sobańskich i wiele innych.

Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Robert Sowa i Konrad Birek, Jarosław Uściński, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.

Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom  zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach w których odbywali praktyki.

Harmonogram praktyk

Odsłony: 3351

Prezentacja - pobierz

Odsłony: 3593

16 i 17 marca 2017 r w szkole odbyły się  Dni Kariery Poznańska. Podczas pierwszego dnia w mini targach pracy swoje stoiska zaprezentowały następujące Firmy:

Transgourmet – Selgros –  największy partner, Fundacja Zawodowiec - oferująca  przyszłym absolwentom płatne staże zagraniczne, Portal Gumtree – oferująca pracę sezonową  i stałą,  Młodzieżowe Centrum Kariery OHP - oferujące prace sezonową  i stałą, Chef Hunters – prowadzący doradztwo personalne oraz procesy rekrutacyjne dla firm gastronomicznych, Bank Zachodni WBK.

Hotele z którymi współpracuje szkoła:

Le Regina, Radisson Blu, Radisson Blu Jan III Sobieski, Radisson Blu, Marriott, Sheraton, Westin, Bristol, Courtyard, Regent, Novotel, Intercontinental

Restauracje:

Belvedere, Ye Ye, Kuchnia otwarta

Podczas targów uczniowie mogli zapoznać się z działalnością firm, otrzymać interesujące oferty pracy oraz poznać szefów kuchni pracujących w największych Hotelach w Warszawie, wziąć udział w konkursach organizowanych przez przedstawicieli hoteli.

Podczas trwania pierwszego Dnia Kariery mini targi pracy odwiedzili  przedstawiciele Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy:  pani Barbara Krępska Naczelnik i  pani Barbara Drewnowska.

Fotorelacja

Drugi dzień Dni Kariery poświęcony był zagadnieniom dotyczącym sposobom organizacji pracy,  pisaniu CV, przeprowadzaniu rozmów kwalifikacyjnych, predyspozycjom kandydatów do pracy w branżach hotelarskiej i gastronomicznej.  Przedstawiona została również oferta edukacyjna SGGW.

Podczas wykładów zaprezentowali się przedstawiciele następujących firm:

  • SGGW - dr hab., profesor nadzw. Pani prof. przedstawiła ofertę edukacyjną uczelni,
  • Gumtree: „Możliwości portali internetowych w dziedzinie poszukiwania pracy”,

„Profesjonalny wizerunek w sieci”,

  • Randstad: „Jak sporządzić dobrze CV”, „Pośrednictwo pracy”,
  • Właściciel firmy prywatnej: „Jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej”,
  • Chef Hunters : „Jak sporządzić ofertę pracy”

Fotorelacja

Odsłony: 10007

  13.01.17 r. odbyły się w naszej szkole eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w których nasz uczeń Nicewicz Robert zajął pierwsze miejsce. Czytaj więcej: Pokaz kulinarny firmy Selgros oraz Osskic.

Odsłony: 222917

9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje  do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”.

Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: 

Burmistrz Dzielnicy Śródmieście – pan Piotr Kazimierczak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście - pan Łukasz Kasprzak, za-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – pan Daniel Łaga, Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – pan Robert Zaremba, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej – pani Elżbieta Popławska.

Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w  dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem gęsiny. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym.  Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

Odsłony: 3246

Współpracujemy z:

Selgros Cash&Carry  

 World Chefs

 Gastro Magic

Polonia

 No 31

 

 csb

 

 

Transgourmet

 The Westin

 

 Naturel

 Moonsfera

 

Hilton

 Courtyard

  Mamaison

 Double Three

 Mercure

 Radisson Sobieski

 Radisson

 Global

 

Orbis

Bristol

 Butchery

 Villa Foksal

 Novotel

 Nestle

 

 senses

 

 

Dora Metal

 Sheraton

Atelier amaro

 Platter

 Intercontinential

 Marriott Warsaw

 rialto

 

 

 Amber

  Brasserie

belvedere

 Regent

Nolita

Zacheta

HC

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły