W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zdobywają doświadczenie zawodowe, realizując praktyczną naukę zawodu w uznanych warszawskich restauracjach, takich jak:
Brasserie Warszawska, Restauracja Moonsfera, Restauracja Senses, Butchery&Wine, Café Zamek, Restauracja Belvedere, N31, Restaurant&Bar, Atelier Amaro, Nolita Restaurant
oraz w markowych hotelach warszawskich, takich jak:
Radisson Blu Centrum Hotel, Regent Warsaw Hotel, Radisson Blu „Jan III Sobieski”, Sheraton, Hilton Warsaw Hotel & Convention Center, InterContinental, Le Regina Hotel, Marriott, Novotel Warszawa Centrum, DoubleTree by Hilton, Hotel Bellotto, Westin Hotels & Resorts, Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Holiday Inn Warsaw City Centre, Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel Warsaw, Polonia Hotel, Renaissance Warsaw Airport Hotel, Hotel Puławska Residence oraz DO&CO Poland Sp. z o.o. – firmie specjalizującej się w organizacji cateringu lotniczego.
Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Konrad Birek, Jarosław Uściński, Robert Sowa, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.
Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach, w których odbywali praktyki.
W bieżącym roku szkolnym Szkoła zawarła porozumienia o współpracy w zakresie kształcenia w zawodach branży gastronomiczno-hotelarskiej z Arche Sp. z o.o., Radisson Blu Sobieski Hotel, Radisson Blu Centrum, Renaissance Warsaw Airport Hotel, Colours of Coffee.
Pliki do pobrania:
Praktyczna nauka zawodu w ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego realizowana jest podczas odbywania przez uczniów praktyki zawodowej w uznanych restauracjach i największych hotelach w Warszawie, takich jak: Hotel Bristol, Sheraton, Marriott, Regent Warsaw Center, Hilton, Le Regina, Intercontinental, Polonia Palace Hotel i wiele innych. Restauracjami, które współpracują ze szkołą i zapewniają uczniom możliwość zrealizowania praktyk są: Atelier Amaro, Restauracja Moonsfera, N31, Nolita, Cafe Zamek, Pałac Sobańskich i wiele innych.
Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Robert Sowa i Konrad Birek, Jarosław Uściński, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.
Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach w których odbywali praktyki.
Harmonogram praktyk
16 i 17 marca 2017 r w szkole odbyły się Dni Kariery Poznańska. Podczas pierwszego dnia w mini targach pracy swoje stoiska zaprezentowały następujące Firmy:
Transgourmet – Selgros – największy partner, Fundacja Zawodowiec - oferująca przyszłym absolwentom płatne staże zagraniczne, Portal Gumtree – oferująca pracę sezonową i stałą, Młodzieżowe Centrum Kariery OHP - oferujące prace sezonową i stałą, Chef Hunters – prowadzący doradztwo personalne oraz procesy rekrutacyjne dla firm gastronomicznych, Bank Zachodni WBK.
Hotele z którymi współpracuje szkoła:
Le Regina, Radisson Blu, Radisson Blu Jan III Sobieski, Radisson Blu, Marriott, Sheraton, Westin, Bristol, Courtyard, Regent, Novotel, Intercontinental
Restauracje:
Belvedere, Ye Ye, Kuchnia otwarta
Podczas targów uczniowie mogli zapoznać się z działalnością firm, otrzymać interesujące oferty pracy oraz poznać szefów kuchni pracujących w największych Hotelach w Warszawie, wziąć udział w konkursach organizowanych przez przedstawicieli hoteli.
Podczas trwania pierwszego Dnia Kariery mini targi pracy odwiedzili przedstawiciele Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy: pani Barbara Krępska Naczelnik i pani Barbara Drewnowska.
Drugi dzień Dni Kariery poświęcony był zagadnieniom dotyczącym sposobom organizacji pracy, pisaniu CV, przeprowadzaniu rozmów kwalifikacyjnych, predyspozycjom kandydatów do pracy w branżach hotelarskiej i gastronomicznej. Przedstawiona została również oferta edukacyjna SGGW.
Podczas wykładów zaprezentowali się przedstawiciele następujących firm:
„Profesjonalny wizerunek w sieci”,
13.01.17 r. odbyły się w naszej szkole eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w których nasz uczeń Nicewicz Robert zajął pierwsze miejsce. Czytaj więcej: Pokaz kulinarny firmy Selgros oraz Osskic.
9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”. Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: |
Burmistrz Dzielnicy Śródmieście – pan Piotr Kazimierczak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście - pan Łukasz Kasprzak, za-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – pan Daniel Łaga, Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – pan Robert Zaremba, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej – pani Elżbieta Popławska.
Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem gęsiny. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.
Wyniki Konkursu kulinarnego: