3 marca 2020 r. uczeń 2 klasy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1, Bartosz Szczech zajął PIERWSZE miejsce w Międzyszkolnym Konkursie j. angielskiego "Subway or Underground". 

Pierwszy etap konkursu miał miejsce w naszej Szkole 04 lutego 2020 r., spośród 13 uczestników wyłonionych zostało dwóch najlepszych uczniów, którzy zakwalifikowali się tym samym do finału. Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Odzieżowych, Fryzjerskich i Kosmetycznych, wzięli w nim udział uczniowie z 6 warszawskich szkół ponadpodstawowych.

BARTOSZOWI SERDECZNIE GRATULUJEMY !!!

Odsłony: 574

W czasie warsztatów zorganizowanych w ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej w naszej szkole wybitny włoski szef kuchni  Simone Loi wyłonił trzech najlepszych uczniów, którzy stanęli w szranki z młodzieżą z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska w konkursie „La sinfonia italiana - La pasta”. Zmagania odbyły się  9 grudnia 2019 roku w Ambasadzie Włoskiej w Warszawie.  Patronat nad konkursem objęli:  Anuelo Sierra, Prezydent Federazione Italiana Cuochi Delegazione Polonia oraz  Ambasador Włoch, Aldo Amati. Konkurs zaszczycili swoją obecnością: Andrea Camastra, Rocco Cristiano Pozzullo, Giuseppe Casale oraz wielu znanych gości ze świata kultury włoskiej oraz  gastronomii. Uczniowie mieli za zadanie  przygotować dwie potrawy kuchni włoskiej - pierwszą był  makaron al pomodoro fresco z bazylią, drugą zaś   stworzona przez uczestnika potrawa włoska, oczywiście, na bazie makaronu. 

Nasi uczniowie okazali się bezkonkurencyjni. Zaszczytne pierwsze miejsce wywalczył Sebastian Plasota. Drugie miejsce przypadło Wojciechowi Waliszewskiemu. 4 miejsce również zostało zdobyte przez ucznia z naszej szkoły, a zajął je Mateusz Sowiński. Serdecznie gratulujemy zwycięstwa!

Odsłony: 811

28 listopada 2019 r. uczniowie ZSG Poznańska, Wiktor Domurat z klasy 2a TGH oraz Mateusz Sowiński z kl.3b TGH, uczestniczyli w VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaków – Ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe”.
Organizatorem wydarzenia był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, zaś patronat sprawował Prezydenta Miasta Radomia.

Tematyką konkursu były ryby oraz desery na bazie szpinaku i sera twarogowego. Zadaniem konkursowym było filetowanie dwóch pstrągów w czasie 15 minut i sporządzenie z nich 3 jednakowych przystawek oraz wykonanie 3 porcji deseru z wyżej wymienionych surowców podstawowych, w łącznym czasie 120 minut.

Jury konkursowe przyznało II miejsce Mateuszowi Sowińskiemu z klasy 3b TGH, za wykonanie Królewskiego Pstrąga oraz deseru Szalona Zieleń.

Wiktor Domurad z klasy 2a TGH został uhonorowany  wyróżnienia za udział w zmaganiach konkursowych.

W Konkursie rywalizowało ze sobą 10 jednoosobowych drużyn z wojewódzkich szkół gastronomicznych, m.in. z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia.
Poniżej fotorelacja z wydarzenia

Odsłony: 776

DRUGIE MIEJSCE W KONKURSIE „WARSZAWA I SYRENA. SYRENA I WARSZAWA”

Muzeum Warszawy po raz kolejny zorganizowało prestiżowy konkurs literacki pt. „Warszawa i Syrena. Syrena i Warszawa”, którego celem było napisanie wiersza o Warszawie, jej historii, zabytkach i ważnych wydarzeniach. Oczywiście, forma utworu była sprawą niebagatelną!

W konkursie wzięło udział około 210 osób w różnym wieku i z całej Polski, ale również udział wzięli Polacy mieszkający za granicą.

Uczennica naszej szkoły z klasy I d - Joanna Roźniecka napisała wiersz, dzięki któremu zajęła drugie miejsce!

Jej opiekunką (i polonistką jednocześnie) jest pani Ewa Bielak.

Odsłony: 2720

Jesteśmy dumni z Doroty Zawadzkiej, która zdobyła ARTYSTYCZNĄ, zaszczytną Wenę w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów 2019.

Nasi uczniowie od lat uczestniczą w tym zaszczytnym konkursie i co roku zdobywają WENY. Opiekunką uzdolnionych jest pani Ewa Bielak, wychowawczynią laureatki jest pani Marzena Dymarska. Gratulacje Dorotka!

Sprawozdanie filmowe ze Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów:

Odsłony: 1773

Miło nam poinformować, że dwoje uczniów naszej szkoły: absolwent Robert Nicewicz i uczennica klasy 3b TGH Marta Faryniarz - otrzymało Stypendium Prezesa Rady Ministrów za szczególne osiągnięcia w nauce.

25 lutego swoją nagrodę odebrał Robert. Zaś 7 marca odbyła się wyjątkowa uroczystość w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, w której wzięły udział wyróżnione osoby z poszczególnych województw, w tym tylko trzy z województwa mazowieckiego. Wśród nich znalazła się nasza uczennica, która wraz z panią dyrektor Marzeną Cieślak, odebrała wyróżnienie z rąk Podsekretarza Stanu  – pana Macieja Kopcia.

Cieszymy się z sukcesu naszej szkoły, a wyróżnionym gratulujemy i życzymy kolejnych znaczących osiągnięć.

Odsłony: 3356

Grand Prix dla naszej szkoły w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym!!!

W dniu 16 listopada 2018 r. Odbył się finał X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”. W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły. Zadaniem każdej z drużyn było wykonanie dania głównego z udźca indyka oraz przystawki z wykorzystaniem lina. W konkurencji kelnerskiej zadanie polegało na przygotowaniu nakrycia do śniadania wiedeńskiego w ramach usługi room service a także aranżacji w stylu Improstyl do kolacji z champagne. Zadaniem technicznym był serwis specjalny – filetowanie i porcjowanie pieczonego pstrąga.W konkurencji kulinarnej uczniowie naszej szkoły: Wiktoria Marchlewska i Michał Teklak zdobyli I miejsce. W konkursie kelnerskim Mateusz Ludwniak zdobył II miejsce.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Fotorelacja z konkursu

Odsłony: 2075

28 listopada 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Wszyscy uczestnicy zmagań gastronomicznych mieli za zadanie wykonać danie zasadnicze, składające się z obowiązkowych składników w postaci piersi z gęsi i korzenia pietruszki oraz surowców pochodzenia krajowego. W konkursie rywalizowało 6 zespołów z województwa mazowieckiego. Nasi uczniowie zajęli I miejsce!!!

Luiza Borkowska i Jan Trybulec przygotowali Pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym, z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną.

Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.

Odsłony: 1823

7 grudnia 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5 odbyły się: X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów.  Patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy,  Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Organizatorami  konkursu byli: Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego oraz  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Magdalena Głodek- Naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Departamencie Rynków Rolnych, Paweł Martofel- zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, przedstawiciele Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, Daniel Łaga- zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Andrzej Kołodziejczyk- przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR.

Celem głównym konkursu kulinarnego było kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę „amuse bouche” z wykorzystaniem śledzia - fileta a’la matias oraz wykonując danie główne z mięsa wołowego i aromatycznych świątecznych przypraw a także deser z sera twarogowego i buraka czerwonego. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: w konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem zmagań czuwało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody, które wręczyli zaproszeni goście oraz  Pani Marzena Cieślak - Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Radzynia Podlaskiego.

III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych z Chorzowa.

Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach.

Wyniki OLIMPIADY MŁODYCH BARISTÓW:

I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół nr 1, Technikum nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.

Osobowością baristyczną została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.

Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Zapraszamy na fotorelację do galerii

Odsłony: 3232

Sukces w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Zboża najwyższej jakości”!

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa w dniach 4-7 grudnia odbyły się finały Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół gastronomicznych „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”.

W finale startowały dwa zespoły z naszej szkoły. W kategorii kucharze – uczniowie z klasy III B TGH – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski, którzy zdobyli I miejsce. W kategorii piekarze – uczennice klasy II C BSG – Wiktoria Lubowicka i Natalia Świercz, pod opieką Ewy Żochowskiej, zdobyły czwarte miejsce. Konkurs promował potrawy ze zbóż pradawnych: orkiszu, płaskurki, samopszy. Wyniki ogłoszono 7 grudnia podczas EKOGALI w Jasionce koło Rzeszowa.

Uczniom gratulujemy wiedzy, umiejętności i kreatywności!

Poniżej fotorelacja

Odsłony: 3125

8 listopada 2018 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.

Organizatorem konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły:

I – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski z klasy 3b TGH pod kierunkiem pana Marcina Piotrowskiego – przygotowali zupę, drugie danie i deser, wykorzystując kasze i mąki pradawne.

II – Natalia Świerszcz i Wiktoria Lubowicka z klasy 2 BSG pod kierunkiem pani Ewy Żochowskiej – upiekły dwa 2 chleby i 30 bułeczek z następujących rodzajów mąki: samopszy, płaskurki i orkiszu.

Obydwa nasze zespoły wygrały eliminacje i zakwalifikowały się do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się w grudniu 2018 roku w Poznaniu.

Zwycięzcom gratulujemy i trzymamy kciuki.

Odsłony: 2382

10 października w XIV LO im. S. Staszica w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia wyróżnień najlepszym stypendystom projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” oraz „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych
– najlepsza inwestycja w człowieka”
. Projekty stypendialne są realizowane przez Departament Edukacji Publicznej i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Nagrodzone zostały osoby z najlepszymi wynikami w nauce z przedmiotów zawodowych i ogólnych w subregionie warszawskim. Stypendium otrzymało trzynaścioro uczniów naszej szkoły, najlepsi z nich zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia wyróżnień. Uczniom towarzyszyła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

Serdecznie gratulujemy naszym wspaniałym stypendystom i życzymy dalszego podnoszenia kompetencji zawodowych.

Odsłony: 1667

13.06.2018 r. uczniowie naszej szkoły, którzy są laureatami olimpiad przedmiotowych odebrali z rąk Prezydenta m.st. Warszawy Włodzimierza Paszyńskiego w obecności p. Dyrektor Biura Edukacji, podziękowania za wybitne osiągnięcia naukowe. Są to uczniowie:

Marta Faryniarz - laureatka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności- uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Robert Nicewicz – podwójny laureat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych-uczeń Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Zuzanna Bartler – laureatka Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, uczennica Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia, opiekun: Marzena Niedośpiał

Naszym wspaniałym uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia:

Odsłony: 2031

Wielki sukces naszych uczniów!

W sobotę, 2 czerwca na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk, odbyła się jubileuszowa, 10. edycja Konkursu „Kuchnia polska wczoraj i dziś”.

Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny:

  1. Jakub Małkowski, klasa III BT i Paulina Karaluch, klasa III AT- opiekun Lidia Łojek
  2. Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk, z klasy IV CT - opiekun Eugenia Kościk

Drużyny miały za zadanie przygotować przystawkę, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać udziec z sarny
i borowiki.  

Sędziowie oceniali sposób wykorzystania surowców produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę technologiczną, a także organizację pracy, w tym czystość na stanowisku. Najważniejszy jednak był smak dania oraz jego sposób podania.

W kategorii „uczniowie szkół gastronomicznych” Kapituła Konkursu przyznała naszym uczniom I miejsce Jakubowi Małkowskiemu i Paulinie Karaluch, którzy sporządzili:

  • przystawkę: miętus podany na soku z ogórka i mięty w chłodniku z żelem cytrynowym i piklowaną rzodkiewką
  • danie główne: udziec z sarny podany z puree z wędzonej pietruszki, z sosem grzybowo-piwnym, jagodami w miodzie pitnym, carpaccio z borowika i chipsem z jarmużu

oraz II miejsce Grzegorzowi Zychowi i Łukaszowi Floriańczykowi, którzy przygotowali:

  • przystawkę: miętus podany na wiosennej sałatce, z puree z palonego kalafiora, smażoną szalotką, serowym paluchem oraz dżemem rabarbarowo-truskawkowym
  • danie główne: stek z sarny z fondantami ziemniaczanymi, puree z marchewki, karmelizowanym burakiem oraz sosem borowikowym na demi glace i z żelem z wiśni,

Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zostali także wyróżnieni  przez „jury smakoszy” za najsmaczniejsze danie konkursowe.

Za zajęcie I miejsca uczniowie jako nagrodę główną otrzymali indeks jednej z wyższych uczelni! Serdecznie gratulujemy sukcesu !!!

Odsłony: 3346

Aktualizacja 17.05

17 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbył się finał XII edycji Warszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Ta niezwykła impreza skierowana jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną, uczestników i uczniów placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Głównym celem tego projektu jest wyrównywanie szans i poprawa wizerunku tej grupy ludzi. Gospodarzem imprezy było Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, a całą imprezę poprowadziła znana aktorka Joanna Brodzik. W tegorocznej edycji wzięły udział trzyosobowe drużyny w których składzie znaleźli się również znani i lubiani artyści z Reprezentacji Artystów Polskich w piłce nożnej. Wcielający się w rolę wolontariuszy uczniowie naszej szkoły odpowiadali za wcześniejsze przygotowanie uczestników i pomoc podczas gali finałowej. Ich wiedza i doświadczenie okazały się bezcenne w kuchennej rywalizacji, której tegorocznym tematem było polskie menu z tradycyjną recepturą.

Fotorelacja w galerii - Turniej-finał

Odsłony: 5271

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły