VIII Edycja Dzielnicowego Dnia Dobrego Jedzenia Dzielnicy Śródmieście
W dniu 24 listopada 2017r. w Szkole Podstawowej nr 29 im. Giuseppe Garibaldiego w Warszawie odbył się VIII Dzielnicowy Dzień Dobrego Jedzenia. W projekcie udział wzięli uczniowie ze śródmiejskich szkół podstawowych. |
Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali kolorowe potrawy z warzyw i owoców. Główną atrakcją projektu był pokaz składania serwetek w wykonaniu naszych uczennic i Technikum Gastronomicznego Karoliny Chmielewskiej i Weroniki Kozłowskiej.
Gościem honorowym był Pan Burmistrz Dzielnicy Śródmieście Krzysztof Czubaszek. ( Tekst: Eugenia Kościk).
Konkurs na projekt promujący kształcenie zawodowe Przedmiotem Konkursu jest pomysł na promocję kształcenia zawodowego, przedstawiony za pomocą filmu o dowolnej konwencji (reportażu, wywiadu, filmu dokumentalnego, teledysku itp.) stworzonego w dowolnej technice. Maksymalny czas trwania filmu to 3 minuty. |
Tematem przewodnim projektu powinien być jedno z wymienionych haseł:
a. Mój zawód na globalnym rynku pracy
b. Szkoła zawodowa – lubię to!
Autorom najwyżej ocenionych projektów zgłoszonych do Konkursu zostaną przyznane nagrody i wyróżnienia o łącznej wartości 2 000 PLN
Sprawozdanie z eliminacji do Kulinarnej Kadry ZSG Poznańska
5 października 2017 roku w naszej Szkole odbyła się III edycja eliminacji do Kulinarnej Kadry ZSG POZNAŃSKA. Tematem przewodnim konkursu eliminacyjnego były: „Oryginalne dania kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji”. Do udziału zgłosiło się 27. zespołów, do półfinału zakwalifikowało się szesnaście drużyn dwuosobowych, których zadaniem było przygotowanie zakąski (o dowolnym charakterze) z użyciem ryby i dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała kapituła sędziów składająca się ze znanych osób świata gastronomii: Aliny Suder - dietetyczki, autorki popularnych we Włoszech książek o tematyce kulinarnej i programów telewizyjnych, Mariusza Nowickiego - Sekretarza Generalnego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Bartłomieja Heby - Wicemistrza Polski w przyrządzaniu potraw na grillu metodą BBQ, Łukasza Płowskiego - kucharza w hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie, Cezarego Powały - szefa kuchni Makro Cash and Carry Polska, Mariusza Jeznacha – kucharza w hotelu InterContinental w Warszawie.
W wyniku trudnych zmagań drużynowych jury wyłoniło najlepsze zespoły:
Wytypowane zespoły będą trenować pod okiem specjalistów i poszerzać swoje umiejętności w zakresie szeroko rozumianej branży gastronomicznej oraz reprezentować szkołę w trakcie konkursów gastronomicznych w roku szkolnym 2017/2018.
Przygotowaniem eliminacji ,,Kulinarna Kadra POZNAŃSKA ZSG” zajmowała się Pani wicedyrektor Szkoły Marzena Niedośpiał, a nad całością czuwała Dyrektor Szkoły - pani Marzena Cieślak.
Poniżej fotoreportaż
9 października 2017 r. odbyło się uroczyste otwarcie piątej warszawskiej hali naszego partnera – firmy „Selgros”. Po pięciu miesiącach budowy na 15 tysiącach metrów kwadratowych powstała hala o powierzchni sprzedaży - 9000 m2, umiejscowiona przy ul. Puławskiej 58, w Mysiadle koło Piaseczna. W tym wyjątkowym wydarzeniu brali udział znani i uznani przedstawiciele polskiej gastronomii, między innymi Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Na otwarciu hali nie mogło zabraknąć także naszej szkoły! W uroczystościach wzięła udział Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, pani Marzena Cieślak wraz z reprezentacją uczniów ZSG. Nasi uczniowie z klas III i, III g i II c TGH czynnie wspomagali całe przedsięwzięcie i godnie reprezentowali naszą szkołę.
Poniżej fotoreportaż z otwarcia
Dzień Komisji Edukacji Narodowej w ZSG W Zespole Szkół Gastronomicznych im. Profesora Eugeniusza Pijanowskiego tegoroczne uroczyste Ślubowanie uczniów klas pierwszych było połączone z obchodami Dnia Edukacji Narodowej i podpisaniem Porozumień o współpracy, co zaowocowało przybyciem niezwykle ważnych Gości. Przedstawiamy osoby, które zaszczyciły nas swoją obecnością na uroczystości Ślubowania w dniu 13 października 2017 roku: |
15 września odbyła się w naszej szkole konferencja „Transplantacja darem życia”, której organizatorem był Wydział Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie. Celem spotkania było zwiększenie liczby dokonywanych przeszczepów, jako metody poprawy zdrowia i ratowania życia. Spotkanie z uczniami i prelegentami rozpoczęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak oraz Pani Halina Krajkowska, zastępca dyrektora Wydziału Zdrowia Urzędu Wojewódzkiego. |
W konferencji uczestniczyło około 100 uczniów naszej szkoły. O stanie polskiej transplantologii, metodzie pobierania nerki od żywego dawcy, sposobach szukania dawcy szpiku, opowiadali młodzieży: dr n. med. Dorota Lewandowska – Kierownik Krajowej Listy Oczekujących na Przeszczepienie, dr hab. med. Tomasz Jakimowicz – pracownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej oraz prof. nadzw. dr hab. n. med. Pani Jolanta Korsak - kierownik Zakładu Transfuzjologii Klinicznej. Gośćmi konferencji byli także p. Eugeniusz Karmiłowicz i pani Magdalena Chmielewska, którzy podzielili się z uczniami swoimi przeżyciami jako biorcy i dawcy. O roli koordynatora transplantacyjnego opowiadał p. Łukasz Górski.
Prelekcje wzbogacone zostały o tematyczne filmy poglądowe. Po zdobyciu rozległej wiedzy z zakresu transplantologii, uczniowie mieli możliwość wypełnienia dostępnych w szkole oświadczeń woli, wyrażając tym samym zgodę na pobranie po ich śmierci narządów do przeszczepienia. Serdecznie dziękujemy Naszym Gościom za wspaniałą lekcję humanitaryzmu. Poniżej fotorelacja
W dniu 9 września 2017 r. z okazji Jubileuszu 40-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Żywienie Człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich” połączona ze spotkaniem absolwentów i pracowników Wydziału. Dyrektor Zespołu Szkól Gastronomicznych Marzena Cieślak (Absolwentka SGGW) wraz z kierownikiem praktyk Anetą Czarnotą-Kołcoń oraz szefami kuchni i uczniami ZSG uczestniczyli w obu częściach uroczystości. Pani Dyrektor została poproszona o uroczyste wystąpienie, a uczniowie naszej szkoły obsługiwali bankiet w sposób synchroniczny, prezentując w ten sposób niezwykłe umiejętności zawodowe o charakterze profesjonalnym. Uczniów do pokazu przygotował pan Grzegorz Skierkowski. Na ręce pani dyrektor Marzeny Cieślak zostało przekazane uroczyste Podziękowanie dla szkoły za wieloletnią, owocną współpracę. |
Poniżej kilka naszych fotografii
W dniu 4 września w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyła się uroczysta inauguracja roku szkolnego. Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych, pani Marzena Cieślak powitała zaproszonych Gości, między innymi radną dzielnicy Śródmieście - Katarzynę Joannę Wiśniewską, Przewodniczącą Komisji Polityki Gospodarczej, Budżetu i Finansów, wiceprzewodniczącą Komisji Bezpieczeństwa i Spraw Samorządowych, a także Przyjaciół Szkoły, znanych i uznanych szefów kuchni - przede wszystkim Jarosława Uścińskiego (Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Andrzeja Bryka (szefa kuchni), a także przedstawiciela firmy Selgros Cash&Carry i Transgourmet - Karola Lisińskiego i przedstawiciela firmy Global- Adama Wolnego. Na sali byli również inni zaprzyjaźnieni szefowie kuchni, specjaliści oraz osoby wspierające Szkołę. Zaproszeni Goście wygłosili przemówienia skierowane do uczniów klas pierwszych, których motywem przewodnim było wskazanie nauki i pracy jako podstawowego elementu na drodze do sukcesu zawodowego. W uroczystości wzięli udział uczniowie, nauczyciele, pracownicy szkoły oraz rodzice uczniów. Dyrektor Marzena Cieślak w swoim przemówieniu, zaznaczyła, że nowy rok szkolny stwarza mnóstwo nowych możliwości i może być pierwszym stopniem do sukcesu życiowego uczniów, dlatego optymizm i uśmiech powinny towarzyszyć społeczności szkolnej w każdym dniu nauki i pracy. Swoje przemówienie zakończyła następującym przesłaniem: Bo, jak powiedział Platon, filozof starożytnej Grecji, „Celem rozumnego życia jest myśleć to, co prawdziwe, czuć to co piękne, i kochać co dobre”. Starajcie się o tym pamiętać. Niech prawda, dobro i piękno towarzyszą wam w każdym dniu waszego życia.
Strona 2 z 2