Po raz kolejny w Naszej Szkole odbył się Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie. Na inauguracji Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała serdecznie radcę ds. kulturalnych Ambasady włoskiej i zarazem dyrektora Włoskiego  Instytutu Kultury w Warszawie Roberto Cincotta, Paolo Gesumunno z tegoż Instytutu  oraz Szefa Kuchni Diego Bongiovanni w ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners).

Przez cały tydzień (od 20.11 do 25.11) Szef Diego Bongiovanni prowadził  dla uczniów naszej szkoły warsztaty kulinarne, opowiadając przy tym o  kuchni włoskiej, tradycji, kulturze i kraju. Uczniowie sporządzali takie potrawy jak:
Bucatini  alla cabonara, Tagliatelle jajeczne z ragu alla Bolognese, Filet z Dorady w warzywnej skorupce z sosem bearneńskim, Timbale z sera ricotta z przepiórczym jajkiem, chrupiącym boczkiem i sosem grzybowym, Ciasto orzechowe zabaione z Marsalą.


Młodzież biorąca udział w warsztatach miała okazję poznać oryginalne surowce pochodzące z różnych regionów Włoch oraz techniki i technologie sporządzania potraw. Możliwość uczenia się od jednego z najlepszych włoskich szefów kuchni, była bezcennym doświadczeniem dla naszych uczniów, za co szefowi bardzo dziękujemy. Serdeczne podziękowania składamy także Panu Ambasadorowi Włoch Alessandro de Pedys oraz Panu dyrektorowi Roberto Cincotta za zorganizowanie w Naszej Szkole tego wydarzenia.

Fotoreportaż w Galerii

Przepisy potraw przygotowane przez uczniów

1. Bucatini alla carbonara

2. Filet z dorady w warzywnej kołderce z sosem buernenskim

3. Jajeczne Tagliatelle z ragu alla Bolognese

4. Timbalo z ricotty z przepiorczym jajkiem, boczkiem i grzybami

5. Tort orzechowy z ciepłym zabaione z Marsalą

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły