Po raz kolejny w Naszej Szkole odbył się Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie. Na inauguracji Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała serdecznie radcę ds. kulturalnych Ambasady włoskiej i zarazem dyrektora Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie Roberto Cincotta, Paolo Gesumunno z tegoż Instytutu oraz Szefa Kuchni Diego Bongiovanni w ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners). Przez cały tydzień (od 20.11 do 25.11) Szef Diego Bongiovanni prowadził dla uczniów naszej szkoły warsztaty kulinarne, opowiadając przy tym o kuchni włoskiej, tradycji, kulturze i kraju. Uczniowie sporządzali takie potrawy jak: |
Młodzież biorąca udział w warsztatach miała okazję poznać oryginalne surowce pochodzące z różnych regionów Włoch oraz techniki i technologie sporządzania potraw. Możliwość uczenia się od jednego z najlepszych włoskich szefów kuchni, była bezcennym doświadczeniem dla naszych uczniów, za co szefowi bardzo dziękujemy. Serdeczne podziękowania składamy także Panu Ambasadorowi Włoch Alessandro de Pedys oraz Panu dyrektorowi Roberto Cincotta za zorganizowanie w Naszej Szkole tego wydarzenia.
Przepisy potraw przygotowane przez uczniów
2. Filet z dorady w warzywnej kołderce z sosem buernenskim
3. Jajeczne Tagliatelle z ragu alla Bolognese
4. Timbalo z ricotty z przepiorczym jajkiem, boczkiem i grzybami