środa, 06 grudzień 2017
Odsłony: 3986
|
|
Szanowni Państwo!
Miło nam poinformować, że Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz powierzył naszej szkole organizację etapu wojewódzkiego.
Witam serdecznie wszystkie szkoły z naszego województwa, zapraszam do uczestnictwa i zgłaszania zwycięzców wyłonionych w eliminacjach szkolnych do udziału w drugim etapie wojewódzkim I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
|
Organizatorem etapu Wojewódzkiego jest: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
- Do 15 grudnia 2017 roku należy przesyłać zgłoszenie kandydatów z klas programowo najwyższych do eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz na adres: e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem „Zgłoszenie Turniej Kucharz”. Karta zgłoszenia do eliminacji wojewódzkich, terminarz i regulamin są dostępne na stronie internetowej Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu zsspoz.pl
Razem ze zgłoszeniem proszę przesłać zapotrzebowanie na sprzęt, wyposażenie stanowisk niezbędne w trakcie konkursu.
- Etap dla województwa mazowieckiego I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się 31 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8. Uczestnikiem wojewódzkiego etapu I edycji turnieju jest zwycięzca etapu szkolnego.
- Temat przewodni tegorocznego turnieju to: Potrawy z drobiu w roli głównej.
- Etap wojewódzki I Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz składać się będzie z części:
- pisemnej – godz. 900 do 1000 (60 minut)
- praktycznej – 1020 do 1150 (90 minut)
- Etap praktyczny będzie polegał na wykonaniu 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji.
- Do III etapu (ogólnopolskiego) kandydują uczniowie, którzy w II etapie (wojewódzkim) zdobyli co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. W części teoretycznej uzyskać można 30 punktów, a w praktycznej 70 punktów.
- Kryteriami oceniania będą:
- organizacja i higiena pracy
- gospodarka surowcami
- profesjonalizm pracy
- użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu
- wygląd, kreatywność, estetyka podania
- dobór składników
- prezentacja potraw i ocena organoleptyczna.
- Strój ochronny, surowce do wykonania potraw, sprzęt specjalistyczny uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie. Organizatorzy zapewniają wyposażenie stanowisk - według indywidualnych potrzeb zgłoszonych przez uczestników wraz z przesłanym zgłoszeniem w terminie do 15.12.2017 r.
- Dodatkowe pytania dotyczące etapu turnieju wojewódzkiego proszę kierować do Pani Iwony Kalinowskiej - Wiącek, na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., telefon kontaktowy: 880-963-613.