Tydzień Włoskiej Kuchni na Świecie po raz czwarty w ZSG na Poznańskiej!
Od 18 do 21 listopada dzięki współpracy z Ambasadą Włoch w Polsce, Włoskim Instytutem Kultury w Warszawie oraz Włoskim Instytutem Handlu Zagranicznego, zaplanowano i przeprowadzono w naszej szkole czwartą już edycję Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie. W ramach tego niezwykłego wydarzenia szef Simone Loi z Włoskiej Federacji Kucharzy przeprowadził cykl lekcji, podczas których, pod czujnym okiem szefa, młodzież przygotowywała włoskie menu skupione wokół tematu „Edukacja żywieniowa, kultura smaku”. Celem głównym zajęć było rozpoczęcie kampanii edukacyjnej mającej za zadanie promowanie świadomości zdrowego żywienia i zwrócenie uwagi na związek między jedzeniem, a zdrowiem, przy jednoczesnym zachowaniu zmysłowych doznań kulinarnych.
W czasie zajęć wielbiciele pizzy, pasty, frutti di mare oraz innych pyszności mieli możliwość rozkoszować się włoskimi smakami. Podobnie jak w latach ubiegłych, to wydarzenie kulinarne cieszyło się w naszej szkole ogromnym zainteresowaniem wszystkich smakoszy cucina italiana, a w tym roku w szczególności uczniów z nowo powstałej klasy z językiem włoskim. Wydarzenie realizowane było we współpracy z Włoską Federacją Szefów Kuchni, której w Polsce przewodniczy Anuelo Serra. Zwieńczeniem obchodów IV Tygodnia kuchni Włoskiej na Świecie był uroczysty obiad w restauracji szkolnej przygotowany przez Szefa Simone Loi i uczniów ZSG.
Poniżej fotorelacja z wydarzenia