9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje  do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”.

Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: 

Burmistrz Dzielnicy Śródmieście – pan Piotr Kazimierczak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście - pan Łukasz Kasprzak, za-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – pan Daniel Łaga, Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – pan Robert Zaremba, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej – pani Elżbieta Popławska.

Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w  dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem gęsiny. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym.  Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

  • I miejsce - Daniel Warszawski i Maciej Warzecha z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego.
  • II miejsce - Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
  • III miejsce - Paweł Talarek i Kamila Chudek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie
  • Osobowość konkursu kulinarnego Jakub Kwapisz z Zespołu Szkół Nr 1 w Wieluniu
  • Wyróżnienie za technikę otrzymała Agata Skórek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Wyniki Konkursu baristycznego:

  • I miejsce - Bartosz Kozłowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
  • II miejsce oraz osobowość baristyczna - Julia Krawceniuk z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
  • III miejsce - Ewelina Tkacz z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz przez naszych partnerów i pracodawców.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!

Współpracujemy z:

Selgros Cash&Carry  

 World Chefs

 Gastro Magic

Polonia

 No 31

 

 csb

 

 

Transgourmet

 The Westin

 

 Naturel

 Moonsfera

 

Hilton

 Courtyard

  Mamaison

 Double Three

 Mercure

 Radisson Sobieski

 Radisson

 Global

 

Orbis

Bristol

 Butchery

 Villa Foksal

 Novotel

 Nestle

 

 senses

 

 

Dora Metal

 Sheraton

Atelier amaro

 Platter

 Intercontinential

 Marriott Warsaw

 rialto

 

 

 Amber

  Brasserie

belvedere

 Regent

Nolita

Zacheta

HC

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły