W trakcie trwania Światowego Tygodnia Weganizmu, uczniowie, zaangażowani w projekt, postanowili wykorzystać wiedzę nabytą dzięki współpracy z FUNDACJĄ VIVA i przygotować zdrowe, niebanalne potrawy do lekcji projektowej "Śniadanie w altanie" i "Śniadanie na trawie". Klasa I d pod kierunkiem pani Ewy Bielak, po fachowych konsultacjach z nauczycielami zawodu, przygotowała empatyczny pokaz umiejętności zawodowo-kulturowych. Każda kanapka lub przekąska została opatrzona tytułem i przypisana do znanych bohaterów literackich. Dodatkowo, uczniowie promowali hasło "Chroń Ziemię swoją dietą" i wymieniali doświadczenia na temat zdrowego żywienia. Bez względu na przyzwyczajenia, nawyki i wychowanie, wszyscy doszli do jednego wniosku: jedzenie ma być lekarstwem, a nie trucizną. W związku z tym należy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone i wiedzieć, skąd pochodzą potrawy na naszym stole...Oby to jedzenie było jak najbliższe naturze. W trakcie lekcji wykorzystano materiały merytoryczne przekazane przez Fundacje VIVA.

Założenia wege

Przykładowe dania

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły