Tradycja i nowoczesność w ekologicznej kuchni Podlasia. Bezglutenowy Marcinek Uczniowie technikum pod kierunkiem swych nauczycieli odkrywają niezwykłe, tradycyjne receptury polskie i dostosowują je do współczesnych potrzeb dietetycznych. Klasa III c z opiekunem merytorycznym, panem Tomaszem Pietrzakiem oraz wychowawczynią Ewą Bielak rozpoczęła cykl wypraw kulinarnych i... wyruszyła na Podlasie w poszukiwaniu inspiracji dla zdrowia i smaku. |
Jednym z odkryć stało się tradycyjne ciasto Podlasia - Marcinek, słodkie, smaczne i zdrowe.Marcinek to popularne i lubiane ciasto wielowarstwowe przełożone kremem śmietankowym.
Ciasto jest typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki, z którym to miastem często jest kojarzone. I właśnie samorząd Hajnówki postarał się o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ciasto jest czasochłonne , to prawda, ale efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Na Podlasiu to obowiązkowe ciasto na wszelkich uroczystościach: weselach, chrztach, urodzinach... Wyzwaniem było jednak dostosować przepis do wymogów diety bezglutenowej (stosowanej w leczeniu celiakii, Hashimoto, cukrzycy, nadciśnienia i in. schorzeniach). Zadanie było trudne, jednak...udało się i Kinga Woźniak pod czujnym okiem pana Tomasza Pietrzaka przygotowała przepis - niezwykły rarytas Podlasia w jego zdrowotnej wersji! Piekła to cudo cała klasa III c.
Bądźmy dumni z naszych polskich, regionalnych przepisów, które można dostosować do potrzeb wszystkich koneserów, w tym także osób, stosujących dietę bezglutenową.
Przepis Kingi Woźniak w dwóch wersjach - kliknij. Smacznego!