Podczas eliminacji drugiej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych w Warszawie, Bartłomiej Olesiński, uczeń klasy 3f zakwalifikował się do finału. Olimpiada odbyła się 7 kwietnia 2017 r. w Warszawie podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Organizatorem konkursu było Apro Trade/ Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska/EuroGastro pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Profesjonalne jury w składzie: Alf Kramer – ekspert w dziedzinie kawy, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) , jak również sędzia Światowych Mistrzostw Barista, Kuba Gwiazdowski, autor pierwszego polskiego poradnika dla baristów, Agnieszka Rojewska Mistrzyni Polski Cafe Art, piąta na świecie w tej konkurencji. Uczestnicy oceniani byli w trzech konkurencjach: przygotowanie 4 filiżanek cappuccino, 4 filiżanek espresso oraz „cup casting”, czyli wybranie filiżanki kawy różniącej się aromatem i smakiem od pozostałych dwóch spośród identycznych kombinacji. Dla każdego uczestnika przygotowano 6 zestawów składających się z 3 filiżanek: w dwóch była taka sama kawa, a w trzeciej inna. Zawodnicy wszystkie konkurencje wykonywali na czas. Gratulujemy Bartkowi i życzymy dalszych sukcesów! |
||||