W dniu 26 kwietnia 2017 r. uczniowie szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego rywalizowali w konkursie zorganizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tematem tegorocznej edycji kulinarnego konkursu „Pasja smaków” były owoce z polskich sadów. Uczniowie naszej szkoły zakwalifikowali się do finału. Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Najważniejsze znaczenie miało zastosowanie owoców z polskich sadów. Zespoły przygotowały roladki z piersi indyka z suszoną śliwką i sosy oraz musy z różnych owoców. Ocenie podlegały smakowitość, kreatywność i aranżacja potrawy. Uczniowie naszej szkoły przygotowali roladki z filetu piersi indyka z musem z suszonej śliwki, z dodatkiem wina, miodu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki na sosie wiśniowo – winno - miodowym z rozmarynem. Do tego podali founde ziemniaczane, karmelizowane jabłko, marchewkę opalaną, chips z gruszki oraz popcorn z kaszy gryczanej. Jak przyznali laureaci I miejsca Paweł Buczyński i Jakub Małkowski ich potrawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana jak się wydaje, choć wymagała długich przygotowań. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! |
||