czwartek, 08 czerwiec 2017
Odsłony: 3591
|
|
IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" odbyła się w hotelu Windstor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim. Z naszej szkoły brały udział dwie drużyny : 1. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch z klasy II a T, opiekun Lidia Łojek 2. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk z klasy III e T, opiekun Beata Kłos Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
|
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast danie główne należało przygotować z biodrówki jagnięcej bez kości, mąki orkiszowej (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszonej czerwonej kapusty. Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo ważny był smak dania, odpowiednia aranżacja, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą. W kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Kapituła IX edycji konkursu przyznała I miejsce Krzysztofowi Kuklewskiemu i Magdalenie Miszczuk, którzy przygotowali na przystawkę: pierogi z sumem w sosie rakowym, cykorie w miodzie pitnym oraz tiul amarantusowy, a na danie główne: biodrówkę jagnięcą na musie z marchewki, demi glace, biszkopt orkiszowy i pianę z modrej kapusty. Uczniowie w nagrodę otrzymali indeks jednej z Wyższych Uczelni wraz z opłatą czesnego za I-wszy rok studiów licencjackich.
Gratulujemy zwycięstwa i tak wspaniałej nagrody!
|
|
|
|
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś - relacja fotograficzna