IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" odbyła się w hotelu Windstor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim.  
Z naszej szkoły brały udział dwie drużyny :
1. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch z klasy II a T, opiekun Lidia Łojek
2. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk z  klasy III e T, opiekun Beata Kłos  
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej  była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast danie główne należało przygotować z biodrówki jagnięcej bez kości, mąki orkiszowej (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszonej czerwonej kapusty.
Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo ważny był smak dania, odpowiednia aranżacja, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
W  kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Kapituła IX edycji konkursu przyznała I miejsce Krzysztofowi Kuklewskiemu i Magdalenie Miszczuk, którzy przygotowali na przystawkę: pierogi z sumem w sosie rakowym, cykorie w miodzie pitnym oraz tiul amarantusowy, a na danie główne: biodrówkę jagnięcą na musie z marchewki, demi glace, biszkopt orkiszowy i pianę z modrej kapusty.
Uczniowie w nagrodę otrzymali indeks jednej z Wyższych Uczelni wraz z opłatą czesnego za I-wszy rok studiów licencjackich.

Gratulujemy zwycięstwa i tak wspaniałej nagrody!

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś - relacja fotograficzna

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły