Aktualizacja 29.01.2018 - Wyniki okręgowe
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii
12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa pod przewodnictwem Pani dr inż. Elżbiety Wierzbickiej. Funkcję zastępcy przewodniczącej pełniła Pani Bogumiła Wiatrak z Kuratorium Oświaty w Warszawie, a sekretarzem była Pani dyrektor Marzena Cieślak. Członkami komisji zostali nauczyciele – opiekunowie startujących uczniów. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo. Hurtownia warzyw i owoców ”Bukat” udekorowała salę, prezentując znane, jak i mniej popularne warzywa i owoce. Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Odbył się wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Gościliśmy również prodziekan ds. dydaktyki Jadwigę Hamułkę, prof. nadzw. SGGW, która dokonała prezentacji Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W czasie trwania eliminacji były rozdawane jabłka, pochodzące z Gospodarstwa Sadowniczego Iwony i Pawła Rąbkowskich. Dla najlepszej czwórki uczniów oraz ich opiekunów Restauracja MOMU PIECZEMY DYMEM, Pańska 85 Restaurant&Bar, Klub Studencki K55 Koszykowa 55 ufundowali vouchery. Firma Bonduelle Polska S.A przygotowała dla pierwszej dziesiątki prezenty w postaci albumu z przepisami, zapasek i T-shirtów.
Uczniowie, którzy zajęli miejsca na podium:
• Robert Nicewicz - miejsce I uczeń Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
• Aleksandra Misarko – miejsce II uczennica XIV Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Warszawie
• Marta Faryniarz – miejsce III uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Gratulujemy wszystkim uczestnikom XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Trzymamy kciuki za Roberta i Martę, by w centralnym etapie olimpiady zdobyli najwyższe laury olimpijskie. Jesteśmy z Was bardzo dumni…
Serdecznie gratulujemy zarówno uczniom, jak i ich opiekunom – Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej.
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych serdecznie dziękuje sponsorom, uczniom naszej szkoły i ich rodzicom, nauczycielom, pracownikom za pomoc i pracę przy organizacji olimpiady!
XXII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i żywności ma zaszczyt i przyjemność zaprosić do udziału w XXII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której finał zostanie rozegrany w Lublinie – mieście historycznym i bogatym w zabytki. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji dotyczyć będzie owoców i warzyw oraz ich przetwórstwa i roli w żywieniu człowieka.
Warzywa i owoce zajmują ważne miejsce w piramidzie żywieniowej, gdyż są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak choroby układu krążenia i nowotwory.
Dlatego częste spożywanie warzyw i owoców w formie surowej lub przetworzonej jest podstawowym wyznacznikiem prawidłowego sposobu żywienia. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości. Celowi temu służą różnorodne programy edukacyjne, takie jak: „Owoce i warzywa w szkole”, „5 razy warzywa i owoce” itp.
Link do strony: http://www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl/
Informator o XXII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności na rok szkolny 2017/2018
Informator należy pobrać ze strony.
pobierz
Regulamin, program i harmonogram Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
pobierz
Zgłoszenie szkoły do udziału w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności pobierz formularz
Protokół z eliminacji szkolnych Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności pobierz formularz