8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” oraz III Ogólnopolska „Olimpiada Kawy®”. Patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Mazowiecki Wicekurator Oświaty w Warszawie, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, przedstawiciel Biura Edukacji, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.
Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem karpia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.
Wyniki Konkursu kulinarnego:
I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Wyniki III OLIMPIADY KAWY:
I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Osobowością baristyczną został uczeń z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez Burmistrza Dzielnicy Śródmieście, naszych partnerów i pracodawców.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!
Poniżej wcześniejsza informacja
Konkurs Dora Metal 2017 IX Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” oraz III Ogólnopolska „Olimpiady Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych Serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie. Finał konkursu odbędzie się 8 grudnia 2017 r. |