W czasie warsztatów zorganizowanych w ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej w naszej szkole wybitny włoski szef kuchni Simone Loi wyłonił trzech najlepszych uczniów, którzy stanęli w szranki z młodzieżą z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska w konkursie „La sinfonia italiana - La pasta”. Zmagania odbyły się 9 grudnia 2019 roku w Ambasadzie Włoskiej w Warszawie. Patronat nad konkursem objęli: Anuelo Sierra, Prezydent Federazione Italiana Cuochi Delegazione Polonia oraz Ambasador Włoch, Aldo Amati. Konkurs zaszczycili swoją obecnością: Andrea Camastra, Rocco Cristiano Pozzullo, Giuseppe Casale oraz wielu znanych gości ze świata kultury włoskiej oraz gastronomii. Uczniowie mieli za zadanie przygotować dwie potrawy kuchni włoskiej - pierwszą był makaron al pomodoro fresco z bazylią, drugą zaś stworzona przez uczestnika potrawa włoska, oczywiście, na bazie makaronu.
Nasi uczniowie okazali się bezkonkurencyjni. Zaszczytne pierwsze miejsce wywalczył Sebastian Plasota. Drugie miejsce przypadło Wojciechowi Waliszewskiemu. 4 miejsce również zostało zdobyte przez ucznia z naszej szkoły, a zajął je Mateusz Sowiński. Serdecznie gratulujemy zwycięstwa!