18 października 2018 r. w naszej szkole odbyła się ważna uroczystość, na którą przybyło wielu znakomitych gości. Pani dyrektor Marzena Cieślak przywitała wszystkich zebranych, a w szczególności:
Następnie pani dyrektor zwróciła się do pierwszoklasistów, którzy składali ślubowanie i tym samym zostali uroczyście włączeni w poczet uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Wyraziła nadzieję, że młodzi ludzie będę chętnie rozwijać swoje umiejętności, pasje, zamiłowania, talenty i tym samym kontynuować chlubne tradycje swoich poprzedników. Przywołała słowa Alberta Ensteina: „Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek”. Odpowiedzialni za to są zarówno uczniowie, jak i nauczyciele. Pani dyrektor życzyła młodym ludziom, żeby czas spędzony w szkole zapewnił im doskonały start w dorosłe życie.
Nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej pani dyrektor życzyła sukcesów pedagogicznych, satysfakcji z pracy i wszelkiej pomyślności.
Kolejnym punktem uroczystości było przekazanie sztandaru szkoły przez uczniów klas maturalnych – uczniom klas trzecich. W skład pocztu sztandarowego w roku szkolnym 2018/19 będą wchodzili: Maria Styś, Julia Choromańska i Krystian Cegliński.
Wreszcie nastąpił najważniejszy moment uroczystości – ślubowanie uczniów klas pierwszych. Akt ślubowania, podpisany przez przedstawicieli poszczególnych klas, został wręczony pani dyrektor.
Następnie pani Marzena Cieślak podziękowała przyjaciołom i sponsorom naszej szkoły, wręczyła im okolicznościowe statuetki. Dzięki nim szkoła wzbogaciła się o bufet sałatkowy podarowany przez firmę DORA METAL Sp. z o. o. Zaś firma ARCHE Sp. z o. o. ufundowała stypendia dla najlepszych uczniów. W imieniu obdarowanych głos zabrali : prezes firmy Dora Metal Jan Polcyn, Joanna Kostrzewa – przedstawiciel firmy TRANSGOURMET POLSKA, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Dariusz Zahorański – reprezentant Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz pan Andrzej Bryk – szef kuchni Hotelu Renaissance.
W finale spotkania nastąpiło uroczyste podpisanie porozumień z następującymi firmami:
- ARCHE Sp. Z o.o, którą reprezentował dyrektor Rafał Warda
- RADISSON BLU SOBIESKI HOTEL - Dyrektor Generalny pan Nick Tsiros
- RADISSON BLU CENTRUM HOTEL – Dyrektor
Generalny pan Olof Karlsson
- RENAISSEANCE WARSAW AIRPORT HOTEL pani Paulina Penev
- COLORS OF COFFE – Prezes- pan Marcin Michalik.
Po podpisaniu porozumień przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego złożyli życzenia wszystkim nauczycielom i pracownikom szkoły, a pani dyrektor Marzenie Cieślak wręczyli symboliczny bukiet kwiatów. Część artystyczną, której treścią były życzenia dla nauczycieli i pracowników szkoły, zaprezentowało Koło Teatralne, prowadzone przez panią Ewę Bielak. Finałem części artystycznej była piosenka w wykonaniu Marysi Prokopowicz, dedykowana wszystkim obecnym. Kończąc uroczystość, pani dyrektor podziękowała wszystkim za przybycie, zaprosiła pierwszoklasistów na poczęstunek ufundowany przez firmę COLORS OF COFFE, a gości i pracowników szkoły – na obiad do szkolnej restauracji.
Całość uroczystości tradycyjnie przygotowali: Ewa Bielak, Grzegorz Tarach i Grzegorz Żak, nad całością przygotowań czuwała dyrektor Marzena Cieślak oraz panie wicedyrektor: Elżbieta Fatyga i Marzena Niedośpiał. Oprawę wizualną zapewniła Biblioteka Szkolna ZSG.