ŚLUBOWANIE UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH

3 października 2019 r., (w rocznicę wręczenia Literackiej  Nagrody Nobla Wisławie Szymborskiej) odbyła się w naszej szkole ważna uroczystość, na którą przybyło wielu znakomitych gości. Pani dyrektor Marzena Cieślak przywitała serdecznie wszystkich zebranych, wśród których znaleźli się m.in.:

  1. Aleksander Ferens – Burmistrz Dzielnicy Śródmieście
  2. dr hab. Krystyna Gutkowska - Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
  3. Robert Zaremba dr inż. Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Gastronomia i Hotelarstwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  4. dr Dariusz Danilewicz – przedstawiciel Szkoły Głównej Handlowej
  5. Roberto Cincotta – Dyrektor Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie
  6. Paolo Gesumunno – Włoski Instytut Kultury w Warszawie
  7. Jan Polcyn – Prezes Firmy Dora-Metal Sp. z o.o.
  8. Krzysztof Kobyłecki – Dyrektor Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
  9. Małgorzata Sobocińska – kierownik ds. HORECA Firma Transgourmet Polska sp. z o.o. właściciel firmy Selgros Cash&Carry
  10. Dorota Nowacka asystent w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Firma Transgourmet Polska sp. z o.o. właściciel firmy Selgros Cash&Carry
  11. Sebastian Stanek – menager ds. gastronomii Instytutu Kulinarnego Transgourmet
  12. Katarzyna Podbielska – Dyrektor Operacyjny Le Regina
  13. Artur Grajber – szef kuchni Le Regina
  14. Robert Grader – Dyrektor Generalny Hotelu Marriott
  15. Adrianna Rychter - Dyrektor Personalny Hotelu Westin-Marriott
  16. Marta Szustkiewicz – przedstawiciel Hotelu Westin
  17. Przemysław Orchowicz – Dyrektor Generalny Hotelu Novotel
  18. Justyna Rząsa – przedstawiciel Hotelu Novotel
  19. Małgorzata Bernat – Dyrektor Personalny Regent Warsaw Hotel
  20. Małgorzata Gibsiak – Dyrektor Hotelu Arche Geologiczna
  21. Piotr Gibsiak – przedstawiciel Hotelu Arche Geologiczna
  22. Marta Jedynak – Dyrektor Hotelu Bellotto
  23. Paweł Zieliński – szef kuchni w Hotelu Bellotto
  24. Paweł Zawiszewski – Dyrektor Gastronomii Hotel Bellotto
  25. Irina Ignacik – Przedstawiciel Hoteli Radisson Blu Sobieski oraz Radisson Collection
  26. Anna Pilewicz - przedstawiciel Hotelu Sheraton
  27. Paulina Penew – asystentka dyrektora Hotelu Renaissance
  28. Edyta Kacprzak – z-ca szefa kuchni Hotelu Renaissance
  29. Mariusz Jeznach – szef kuchni w Hotelu InterContinental
  30. Stefan Birek – szef kuchni w Hotelu Lord
  31. Jerzy Czapla – Prezes Centrum Szkolenia Barmanów
  32. Tadeusz Pilewicz – właściciel Firmy TEDMAR
  33. Mateusz Reszczyk – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  34. Ewa Bielińska – Prezes oddziału ZNP Warszawa - Śródmieście
  35. Barbara Jurkowska – Solidarność Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania – Śródmieście

Następnie  pani dyrektor zwróciła się do pierwszoklasistów, którzy składali ślubowanie i tym samym zostali uroczyście włączeni w poczet uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Wyraziła nadzieję, że młodzi ludzie będą chętnie rozwijać swoje umiejętności, pasje, zamiłowania, talenty i będą kontynuować chlubne tradycje swoich poprzedników. Przywołała słowa  laureata Pokojowej Nagrody Nobla – Nelsona Mandeli „Edukacja jest najpotężniejszą bronią, której możesz użyć, by zmienić świat”. Nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji  nadchodzącego Dnia Edukacji Narodowej pani dyrektor życzyła sukcesów pedagogicznych, satysfakcji z pracy oraz wszelkiej pomyślności.
Po wystąpieniu pani Marzeny Cieślak życzenia przekazała przedstawicielka Rady Rodziców p. Agnieszka Włodarczyk, wskazując na wyjątkowe zadowolenie dzieci z wyboru naszej szkoły.
Kolejnym punktem uroczystości było przekazanie sztandaru szkoły przez uczniów klas maturalnych – uczniom klas trzecich. W skład pocztu sztandarowego w roku szkolnym 2018/19 wchodzili: Maria Styś, Julia Choromańska i Krystian Cegliński. To oni przekazali sztandar przedstawicielom klas III – Michałowi Soszaszwili, Klaudii Kowalskiej oraz Urszuli Pietrzak

Wreszcie nastąpił najważniejszy moment uroczystości – ślubowanie uczniów klas pierwszych. Akt ślubowania, podpisany przez przedstawicieli poszczególnych klas, został wręczony pani dyrektor.  

Następnie pani Marzena Cieślak podziękowała przyjaciołom i sponsorom naszej szkoły, wręczając  im okolicznościowe dyplomy. 

W finale spotkania nastąpiło uroczyste podpisanie porozumień z następującymi instytucjami:

Szkoła Główna Handlowa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Włoski oraz Hotel Belotto

Po podpisaniu porozumień przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego złożyli życzenia wszystkim nauczycielom i pracownikom szkoły, a pani dyrektor Marzenie Cieślak wręczyli symboliczny bukiet kwiatów.  Część artystyczną, której treścią były życzenia dla nauczycieli
i pracowników szkoły, zaprezentowało Koło Teatralne, prowadzone przez panią Ewę Bielak. Finałem części artystycznej była piosenka w wykonaniu Małgosi Kądzieli dedykowana wszystkim obecnym. Kończąc uroczystość, pani dyrektor podziękowała wszystkim za przybycie, zaprosiła pierwszoklasistów na ekologiczny i zdrowy poczęstunek, a gości
i pracowników szkoły – na obiad do szkolnej restauracji.

Całość uroczystości tradycyjnie przygotowali: Ewa Bielak (w tym część artystyczna i prowadzenie), Grzegorz Tarach (Poczet Sztandarowy)  i Grzegorz Żak (organizacja protokołu), nad całością przygotowań czuwała dyrektor Marzena Cieślak wraz z wicedyrektorami.

Fotorelacja ze ślubowania:

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły