Praktyczna nauka zawodu w ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego realizowana jest podczas odbywania przez uczniów praktyki zawodowej w uznanych restauracjach i największych hotelach w Warszawie, takich jak: Hotel Bristol, Sheraton, Marriott, Regent Warsaw Center, Hilton, Le Regina, Intercontinental, Polonia Palace Hotel i wiele innych. Restauracjami, które współpracują ze szkołą i zapewniają uczniom możliwość zrealizowania praktyk są: Atelier Amaro, Restauracja Moonsfera, N31, Nolita, Cafe Zamek, Pałac Sobańskich i wiele innych.
Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Robert Sowa i Konrad Birek, Jarosław Uściński, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.
Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach w których odbywali praktyki.
Harmonogram praktyk