Warsztaty dla młodzieży ,,Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku” 13.02.2018 r.
13 lutego 2018r. w naszej szkole odbyły się warsztaty ,,Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku”
Szkolenie przeprowadzili Karol Lisiński i Łukasz Wódz, przedstawiciele firmy SELGROS Cash & Carry, partnera Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Warsztaty realizowane były w ramach innowacji pedagogicznych ,,Dziś uczeń, jutro mistrz”. W szkoleniu uczestniczyła klasa 2b Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 z nauczycielami Krystyną Radziwon i Lidią Górską. Pod kierunkiem profesjonalnych kucharzy uczniowie przygotowywali potrawy z mięs smażonych po angielsku. Potrawy sporządzano z mięsa wołowego: polskiej polędwicy, argentyńskiego antrykotu dojrzewającego oraz argentyńskiego rostbefu Black Angus. Kucharze udzielili cennych wskazówek dotyczących zasad smażenia i pieczenia mięs po angielsku, doboru i przygotowania dodatków oraz układania potraw na talerzach. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem uczniów. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była pani Aneta Czarnota - kierownik kształcenia praktycznego, a nad całością przedsięwzięcia czuwała dyrektor naczelna - Marzena Cieślak.