Aktualizacja 17.05
17 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbył się finał XII edycji Warszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Ta niezwykła impreza skierowana jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną, uczestników i uczniów placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Głównym celem tego projektu jest wyrównywanie szans i poprawa wizerunku tej grupy ludzi. Gospodarzem imprezy było Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, a całą imprezę poprowadziła znana aktorka Joanna Brodzik. W tegorocznej edycji wzięły udział trzyosobowe drużyny w których składzie znaleźli się również znani i lubiani artyści z Reprezentacji Artystów Polskich w piłce nożnej. Wcielający się w rolę wolontariuszy uczniowie naszej szkoły odpowiadali za wcześniejsze przygotowanie uczestników i pomoc podczas gali finałowej. Ich wiedza i doświadczenie okazały się bezcenne w kuchennej rywalizacji, której tegorocznym tematem było polskie menu z tradycyjną recepturą.
Fotorelacja w galerii - Turniej-finał
31 stycznia 2018 roku w naszej szkole odbyły się okręgowe eliminacje I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Celem turnieju jest kultywowanie, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy kulinarnej, jak również rozwijanie umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie „kucharz”. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była pani Marzena Niedośpiał - wicedyrektor szkoły, a nad całością przedsięwzięcia czuwała dyrektor naczelna- Marzena Cieślak. W szranki zmagań zawodowych stanęło 5. uczniów klas trzecich ze szkół branżowych I stopnia z województwa mazowieckiego. Zmagania uczniów nadzorowało Jury, któremu przewodniczył wizytator, przedstawiciel Mazowieckiego Kuratora Oświaty, pan Kamil Kujawa wraz z panią wicedyrektor Marzeną Niedośpiał. Członkami komisji oceniającej byli przedstawiciele Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, panowie: Mariusz Nowicki, Ryszard Dudziak, Paweł Zieliński, Jacek Schliske, a także opiekunowie biorących udział w turnieju uczniów. Sprawdzenie wiedzy kulinarnej zawodników odbyło się w formie testu pisemnego. Sprawdzian umiejętności praktycznych polegał na przygotowaniu 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji. Oczekiwanie na wyniki uświetnili swoim występem, uczniowie naszej szkoły, wykonując artystyczny pokaz freestyle z użyciem tac pod okiem nauczyciela Grzegorza Skierkowskiego. Uroczystego wręczenia nagród dokonały panie wicedyrektor Marzena Niedośpiał i Elżbieta Fatyga.
A oto wyniki turnieju:
I miejsce - Zuzanna Bartler z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie
II miejsce - Jakub Podołowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich im. S. Bergera w Warszawie
III miejsce - Kacper Zybura z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
Główną nagrodę, w postaci ręcznie wykonanego etui z naturalnej skóry ROLLCASE wraz z zestawem noży ufundowała firma MISEENPLACE S.C. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny przekazali Państwo Janina i Jakub Plasota, właściciele Restauracji Karczma u Jakuba. Restauracja Pod Gigantami obdarowała 2 uczniów tygodniowymi stażami, a jeden z zawodników został nagrodzony voucherem o wartości 300 złotych do Klubu Studenckiego K55. Wszystkich uczestników turnieju Firma Bukat Hurtownia Warzyw i Owoców obdarowała owocami. Organizatorzy turnieju Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie ufundowali opiekunom i zawodnikom profesjonalne książki o tematyce gastronomicznej oraz sprzęt gospodarstwa domowego. Szczególne podziękowania kierujemy do firmy TransGourmet właścicieli Selgros cash&carry za przekazania surowców żywnościowych wykorzystanych do zorganizowania turnieju.
Uczestnicy i zaproszeni Goście złożyli podziękowania na ręce pani dyrektor Marzeny Cieślak (organizatora konkursu) za profesjonalne i innowacyjne zaaranżowanie przebiegu przedsięwzięcia oraz ciepłe i życzliwe przyjęcie w siedzibie turnieju. Uczniowie przybyli do szkoły serdecznie podziękowali za gościnność oraz życzliwą, ciepłą atmosferę , jaka panowała w trakcie całej imprezy edukacyjnej. Szczególne pochwały otrzymali uzdolnieni artystycznie i zawodowo kelnerzy-freestyle’owcy, którzy wzbudzili ogromne zainteresowanie swym finezyjnym pokazem umiejętności zawodowych.
Serdecznie gratulujemy zarówno uczniom, jak i ich opiekunom, jednocześnie życząc sukcesów w etapie centralnym turnieju.
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych serdecznie dziękuje sponsorom, uczniom naszej szkoły i ich rodzicom, nauczycielom, pracownikom za pomoc i pracę przy organizacji turnieju!
Wspólne przedsięwzięcie po raz kolejny udowodniło, że społeczność „Poznańskiej” jest niezawodna i scalona w swym działaniu na rzecz oświaty.