W dniach 15-16 marca 2018 r., po raz pierwszy, dwójka uczniów reprezentowała naszą szkołę podczas centralnych eliminacjach XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbywających się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu był współorganizatorem Olimpiady. Choć tematyka odbiegała nieco od profilu naszej szkoły i wymagała ogromnego wysiłku w zdobyciu wiedzy wykraczającej poza program szkoły, choćby na temat analizy żywności, technologii żywności czy maszynoznawstwa, jednak postanowiliśmy przyłączyć się do rywalizacji.
I było warto. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół.
Nasi uczniowie: Marta Faryniarz z klasy 2 b TGH i Łukasz Floriańczyk z klasy 4 c TGH zdobyli Tytuł Finalisty, a tym samym specjalne przywileje, tzn. zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania z określonych uprawnień w wybranych szkołach wyższych. Nasi finaliści centralnego etapu Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności, czego im serdecznie gratulujemy. Podziękowania kierujemy również do nauczycieli przedmiotów zawodowych – pani Edyty Gulińskiej i pani Aleksandry Krawczyk, które z wielką determinacją i zaangażowaniem mobilizowały uczniów podczas przygotowań oraz dostarczały niezbędnych materiałów naukowych.