W dniach w dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się centralne eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: techników i liceów. Stanowi dla młodzieży doskonałą szansę do zaprezentowania swojej wiedzy na ogólnopolskim forum. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr1: Marta Faryniarz z klasy 2 b i Robert Nicewicz z klasy 4 c, którzy wywalczyli Tytuł Laureata, zdobywając nie tylko nagrody rzeczowe, ale przede wszystkim przywileje w postaci zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania ze specjalnych uprawnień w wybranych szkołach wyższych na kierunkach zgodnych z profilem Olimpiady. Dodatkowo zostaliśmy uhonorowani pucharem dla najlepszej szkoły przygotowującej olimpijczyków w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Podkreślono nasze zaangażowanie i systematyczny, już od wielu lat, udział naszych uczniów w zmaganiach olimpijskich, z czego oczywiście jesteśmy bardzo dumni.
Gratulujemy Marcie i Robertowi oraz dziękujemy opiekunkom naszych laureatów paniom: Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej - za wieloletni wkład pracy w przygotowanie wielu finalistów i laureatów.