O nowinkach cukierniczych, czyli warsztaty na Poznańskiej.
 

13 listopada w naszej szkole gościła firma „Polmarkus”, która przeprowadziła warsztaty dla cukierników z klasy II. Celem zajęć było pokazanie nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych obecnie w  cukierniach. Przedstawiciele firmy zaprezentowali najnowocześniejszy sprzęt, czyli „Ribot Tour”.  Urządzenie to pracuje w wysokich i niskich temperaturach.      
     

Uczniowie wraz z instruktorkami p. Agnieszką Pawłowską i Bogusławą Pietraszek wykorzystali "Ribot Tour" i  przyrządzili ciasto parzone oraz krem do tartaletek. Następnie na jego bazie przygotowali przepyszne ptysie.Na tym jednak pokaz się nie zakończył - p. Grzegorz Adamczyk zaprezentował kolejne urządzenie o nazwie "Coomatik",  tym razem służące do wypieku korpusów do wyrobu tartaletek.
Uczniowie sami napełniali kremem upieczone korpusy ciasteczek, po czym pięknie je dekorowali. Praca okazała się dla nich  nowym spojrzeniem na cukiernictwo, w którym obecnie wykorzystuje się naturalne składniki do wyrobów łakoci i najnowocześniejsze urządzenia cukiernicze. (Tekst: Eugenia Kościk).

FOTOREPORTAŻ Z WARSZTATÓW CUKIERNICZYCH

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły