10.04.2018 r. odbyły się na SGGW, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Katedrze Żywienia Człowieka, zajęcia dla uczniów uczestniczących w innowacji pedagogicznej „Trener personalny – racjonalne żywienie i ruch”. Zajęcia zorganizowała Pani dr inż. Elżbieta Wierzbicka.
Tym razem uczniowie mogli aktywnie uczestniczyć w zajęciach w pracowni analizy sensorycznej, gdzie poznawali „Metody stosowane w sensorycznej analizie żywności”. Każdy z uczniów musiał określić rodzaj smaku i zapachu (kwaśny, słony, gorzki, słodki) a następnie zidentyfikować smaki w zakodowanych próbkach. Uczniowie identyfikowali również próbki zapachowe. Kolejnymi zajęciami praktycznymi realizowanymi w sali laboratoryjnej było „Wykrywanie obecności wybranych substancji w produktach spożywczych. Substancje celowo dodawane do żywności”. Na zajęciach tych uczniowie badali zawartość konserwantów w dżemach i napojach produkowanych przez różne firmy.
Fotorelacja: