11 czerwca zakończyliśmy Innowację Pedagogiczną „Kiper herbaciany – podróże po smakach i aromatach napojów na bazie herbaty”, przeprowadzoną w klasie II TGH o profilu kelner. Autorski program innowacji został przygotowany przez p. wicedyrektor Marzenę Niedośpiał, nauczycieli przedmiotów zawodowych p. Dominika Orłowskiego i p. Ilony Leszczyńskiej. Partnerem projektu było Centrum Szkolenia Barmanów, przy którym działa Akademia Herbaty na czele z p. Prezesem Jerzym Czaplą, promującym herbatę na rozmaitych ogólnopolskich konkursach dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych.

Celem warsztatów było wyposażenie uczniów w wiedzę na temat gatunków herbat szlachetnych, jak i różnych herbacianych mieszanek oraz umiejętności z zakresu nowych trendów w gastronomii, które związane są z przygotowywaniem i serwowaniem napojów herbacianych w tradycyjny lub nowoczesny sposób. Dużą część zajęć poświęcono sztuce parzenia herbaty różnych kultur, które podają ten napój w niecodzienny sposób. Przedstawiono również potrzebne do tego procesu akcesoria. Omówione zostały odmiany herbat, naturalne dodatki i mieszanki smakowe. Zajęcia skonstruowano tak, aby wprowadzić uczniów ZSG w rytuały parzenia oraz filozofię poczęstunku, charakterystyczną dla różnych kultur. Nasi uczniowie uzyskali unikalną wiedzę, teoretyczną oraz praktyczną - pozwalającą odkrywać nowe możliwości rozkoszowania się herbatami.

Podczas uroczystego podsumowania działań związanych z realizacją Innowacji, uczniowie otrzymali certyfikaty wydane przez „Centrum Szkolenia Barmanów” poświadczające ukończenie kursu kwalifikacyjnego I stopnia „Barman-Kiper Herbaty”. Pani Dyrektor Marzena Cieślak wręczyła panu Jerzemu Czapli statuetkę „Nauczyciel Sukcesu”, dziękując za zaangażowanie w szkolenie naszych uczniów oraz gotowość do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem.

 

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły