W dniu 5 listopada przedstawicielka naszej szkoły p. Anna Mirończuk wzięła udział w seminarium kontaktowym związanym z programem Erasmus Plus organizowanym w Warszawie przez firmę European Training Network.

To już trzecie seminarium organizowane przez powyższą instytucję, w którym mamy przyjemność brać udział i wymieniać doświadczenia z innymi nauczycielami biorącymi udział w programie. Podczas spotkania mogliśmy dowiedzieć się więcej na temat wypełniania i składania wniosków do programu Erasmus Plus oraz innych programów kształtujących umiejętności językowe, a także znaleźć zagranicznego partnera w aż 9 krajach europejskich.

Była też okazja do bezpośredniej rozmowy z przedstawicielami organizacji, w tym jej wiceprezesem Francesco di Bello. Mamy nadzieję, że nasza współpraca pozwoli rozszerzyć nasze kręgi na skalę międzynarodową i zaowocuje nowymi projektami zagranicznymi dla uczniów naszej szkoły.

 

Odsłony: 2175

18 października 2018 r. w naszej szkole odbyła się ważna uroczystość, na którą przybyło wielu znakomitych gości. Pani dyrektor Marzena Cieślak przywitała wszystkich zebranych, a w szczególności:

Odsłony: 3563

24 września w naszej szkole odbyła się V edycja konkursu ,,Techniki Rozdrabniania Warzyw i Owoców”.  Konkurs skierowany był do uczniów klas drugich, którzy musieli wykazać się doskonałą znajomością nazw rozdrabniania warzyw i owoców, takich jak: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes, paysanne, batonnets oraz wielu innych. Oprócz tego uczestnicy zmierzyli się z praktyką, czyli  precyzyjnym wykonaniem poszczególnych zadań polegających na  określonym sposobie rozdrabniania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury, które oceniało: przygotowanie mis en place, estetykę podania, higienę pracy oraz dobór surowca do odpowiedniej  techniki  rozdrabniania.

Spośród wszystkich uczestników biorących udział w turnieju jury wyłoniło najlepszych:

I miejsce - Jakub Szewczyk kl II c T

II miejsce - Dominika Rucińska kl II c T

III miejsce – Michał Karczewski kl II f T

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału i gratulujemy zwycięzcom!!!

Odsłony: 3136

1 października 2018 roku w naszej szkole odbyła się IV edycja eliminacji do Kulinarnej Kadry ZSG POZNAŃSKA. Tematem przewodnim konkursu eliminacyjnego były: „Oryginalne dania kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji”. Do udziału zgłosiło się 25 zespołów, do półfinału zakwalifikowano  czternaście drużyn dwuosobowych, po siedem z klas 1 - 2 i 3 – 4, których zadaniem było przygotowanie 4 porcji dania głównego z wykorzystaniem indyka, dyni oraz czosnku.

Profesjonalne jury, czuwające nad  przebiegiem eliminacji, wyłoniło sześć drużyn, które będą trenować pod okiem specjalistów i poszerzać swoje umiejętności w zakresie szeroko rozumianej branży gastronomicznej oraz reprezentować szkołę w trakcie konkursów gastronomicznych w roku szkolnym 2018/2019. Przygotowaniem eliminacji ,,Kulinarna Kadra POZNAŃSKA ZSG” zajmowała się pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał, a nad całością czuwała pani dyrektor Marzena Cieślak.

Wszystkim Uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w eliminacjach i gratulujemy zwycięzcom!!!

Odsłony: 2078

Trwają eliminacje do konkursu kulinarnego dla młodzieży pt. „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”.

Zapraszamy do udziału!

Regulamin konkursu

Arkusz zgłoszeniowy do konkursu

Wymagane oświadczenia

Odsłony: 2234

W dniach 23 września - 30 września w naszej szkole aktywnie obchodziliśmy Europejski Tydzień Sportu pod hasłem „Be active”. Nasze działania zostały umieszczone na stronie projektu https://etspolska.pl/ oraz bezpośrednio na naszej stronie FB.

Podczas trwających ponad tydzień happeningów, wykładów, zajęć fizycznych, w tym sparingowych, pokazów kulinarnych w stylu fit, ćwiczeń z Dyrekcją szkoły, dyskusji i prezentacji połączonych z promocją zdrowego żywienia, uczniowie aktywnie uczestniczyli w programie wyzwalającym ich kreatywność prozdrowotną i zachęcających do podejmowania różnorodnej aktywności na rzecz dbałości o zdrowie i urodę. Ruch jako działanie samorealizacyjne okazał się bowiem przepustką do świata zdrowia i piękna.

Zespół ds. Promocji Szkoły, Samorząd Uczniowski, Zespół Wspierania Uzdolnionych , Zespół ds. promocji zdrowego żywienia, Biblioteka i Zespół nauczycieli wychowania fizycznego - za pomocą licznych wydarzeń w tym niezwykłym tygodniu stworzyli zdrową, smaczną i przyjazną atmosferę dla aktywnego „Pokolenia fit” w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Uczniowie i nauczyciele wspólnie uczestniczyli w dramie edukacyjnej promującej aktywność fizyczną i symultanicznym pokazie racjonalnego i zbilansowanego żywienia bez udziału przetworzonych produktów.

Prezentacja - W zdrowym ciele zdrowy duch!

Prezentacja - cheerleaderki 2018

Tydzień zakończył się wstępem do uroczyście obchodzonego w dniu 1 października „Światowego Dnia Wegetarianizmu”.

Odsłony: 3333

 

W ramach  programu wizyt studyjnych w Treblince, projektu Podróż Pamięci, finansowanym przez Biuro Edukacji m. st. Warszawy, klasy IVA, IVG, IVH uczestniczyły w wycieczce  do Muzeum Walki i Męczeństwa w Treblince. Szkolnymi koordynatorami projektu były Pani Małgorzata Łukaszewska i Pani Monika Stempień. W wycieczce uczestniczyły również: wychowawczyni klasy IVA - pani Agata Trykacz oraz pedagog szkolny - Pani Barbara Metter. Celem uczestnictwa w programie było między innymi: poznanie przyczyn, przebiegu, skutków zjawisk oraz  procesów historycznych prowadzących  do Holocaustu oraz kształtowanie postawy tolerancji i otwartości na szeroko rozumianą odmienność kulturową, narodową i religijną, przy poszanowaniu własnych i cudzych tradycji. 19 września uczniowie uczestniczyli w lekcji patriotycznej, mającej przygotować ich do odwiedzin w tym szczególnym miejscu Pamięci Narodowej.

Prezentacja - Podróż pamięci

”Treblinki nie można było przeżyć. Najsprawniejsza fabryka śmierci w machinie Holokaustu zabijała tylu ludzi, że nie starczało ziemi, by wszystkich zakopać. Gigantyczne ruszty do palenia ciał szybko okazały się za małe…”

Odsłony: 2479

X Jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018oraz Ogólnopolska „Olimpiada Młodych Baristów” dla Szkół Gastronomicznych

Serdecznie zapraszamy!

Finał konkursu odbędzie się 7 grudnia 2018 r.

Dokumenty do pobrania:

 1. Regulamin

 2. Drużyny zakwalifikowane

Odsłony: 2748

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczyli w pokazie filmu „Dywizjon 303. Historia prawdziwa”. Projekcja filmu była niezwykłą lekcją historii oraz swoistym hołdem złożonym polskim bohaterom, przypomnianym młodym ludziom (za pomocą produkcji brytyjsko-polskiej). Film ukazuje  prawdę o ogromnym i zaszczytnym udziale naszych lotników w Bitwie o Anglię.

Temat obejrzanego przez uczniów ZSG filmu nawiązywał do ważnych wydarzeń historycznych oraz osobistych wspomnień uczestników bitwy. Produkcja stanowi filmową lekcję historii upominającą się o należne Polakom miejsce w zdarzeniach związanych z walkami z okupantem- na całym świecie.

„Dywizjon 303. Historia prawdziwa” to film który powstał na podstawie kultowej książki Arkadego Fiedlera. Polscy piloci początkowo niedoceniani i wyśmiewani, stają się legendą. W ramach Królewskich Sił Powietrznych Wielkiej Brytanii (RAF) tworzą elitarną jednostkę – Dywizjon 303, który nie ma sobie równych.

W czasach, gdy każdy dzień mógł być ostatnim, nie wahali się wykonywać ewolucji powietrznych na granicy szaleństwa. Nikt nie latał tak jak oni. Ich ponadprzeciętne umiejętności i niezwykły patriotyzm mogą być przykładem dla kolejnych pokoleń Polaków, czym jest prawdziwe bohaterstwo. Film opowiada nie tylko o spektakularnych akcjach, w których brali udział podczas bitwy o Anglię, ale pokazuje również ich życie prywatne. Kogo kochali, kogo stracili i za kim tęsknili.

W rolach głównych występują: Maciej Zakościelny, Piotr Adamczyk, Jan Wieczorkowski, Antoni Królikowski, Marcin Kwaśny, Krzysztof Kwiatkowski, Anna Prus i Cara Theobold.

Materiały edukacyjne do pobrania: http://dywizjon303.pl/edukacja

Odsłony: 2286

W dniu 4. Września społeczność Zespołu Szkół Gastronomicznych (uczniowie, nauczyciele, pracownicy i dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych) wpisywali się do Wielkiej Księgi Wolności, która ma być zamknięta 13 października w kapsule czasu. Kapsuła czasu będzie odkopana  dopiero za sto lat...
W ramach obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości m.st. Warszawa ogłosiło akcję zbierania podpisów do Warszawskiej Księgi Wolności. Na pierwszej stronie zamieszczono przesłanie dla przyszłych pokoleń na następne 100 lat, pozostałe karty Księgi zapełniają mieszkańcy Warszawy. Wielka Księga Wolności zostanie więc wypełniona przez warszawiaków, a następnie zamknięta w kapsule czasu i zakopana w miejscu publicznym 13 października 2018 roku. Gdzie? Tego na razie nie zdradzono,  wiadomo natomiast, że ma zostać ponownie otworzona dopiero za 100 lat, w 2118 roku, a więc w 200 rocznicę odzyskania niepodległości.

Odsłony: 3128

3 września 2018 roku w naszej szkole odbyło się uroczyste rozpoczęcie nowego roku szkolnego. Inaugurację rozpoczęło wystąpienie Dyrektora ZSG pani Marzeny Cieślak. Powitała zaproszonych Gości, którzy zaszczycili nas swoją obecnością: pana Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i pana Mirosława Reszczyka – Skarbnika OSSKiC-u i Dyrektora ds. Gastronomii firmy Janex  oraz wszystkich zaprzyjaźnionych szefów kuchni, specjalistów i osoby wspierające naszą szkołę.

Szczególnie ciepłe i serdeczne słowa skierowała pani Dyrektor do uczniów klas pierwszych, podkreślając szczególną wagę chwili – fakt, że rozpoczynają oni naukę w nowej szkole w roku Jubileuszu 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Zwróciła się z apelem, aby starali się budować poczucie więzi ze swoją ojczyzna, poznawali historię i byli dumni z dokonań naszych przodków, nie tylko przy okazji świąt i uroczystości, ale każdego dnia, aby godnie i odpowiedzialnie korzystali z dobrodziejstwa wolności.

Odsłony: 2968

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły