W dniach 2-3 czerwca 2017 w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach koło Lublina odbyły się eliminacje centralne najstarszej i najbardziej prestiżowej XLI edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczniowie walczyli o tytuł laureata aż w 11 blokach tematycznych podczas dwuetapowych zmagań składających się z części pisemnej i praktycznej. Nasz uczeń Łukasz Floriańczyk z klasy III C zajął 3 miejsce, pokonując w samym finale aż 30 osób, uzyskując tytuł laureata w bloku gastronomia. Zyskując tak wysoką pozycję w Polsce będzie zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, a ponadto może ubiegać się o przyjęcie na wybrane przez siebie kierunki studiów na uczelniach rolniczych i innych, z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego. Łukaszowi i nauczycielom przygotowującym Pani Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych olimpijskich sukcesów. |
Robert Nicewicz finalistą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!
W dniach 23 - 25 marca 2017 roku, w Szczecinie odbyły się eliminacje Centralne XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Olimpiada adresowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: technikum i liceum, i daje zdolnej młodzieży możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze.
Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. 3c Robert Nicewicz, który otrzymał TYTUŁ FINALISTY w centralnym etapie XXI olimpiady.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej finaliści olimpiad zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Ponadto, na mocy uchwał senatów wyższych uczelni, finaliści olimpiad zwolnieni są z egzaminów wstępnych do większości szkól wyższych w całej Polsce, na kierunki zgodne z profilem olimpiady.
Gratulujemy Robertowi !
Opiekunkami Roberta były panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.
SUKCES HOTELARZY Już po raz drugi z rzędu mamy finalistę Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej!
W zmaganiach olimpijskich w etapie okręgowym i centralnym udział wzięło 400 uczniów z 350 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Natalia przeszła przez eliminacje szkolne, etap okręgowy, w którym uzyskała najlepszy wynik. Jako jedyna z Warszawy dostała się do etapu centralnego. W finale znalazła się w gronie 39 najlepszych uczniów z całej Polski-Mistrzów Wiedzy Hotelarskiej. Natalii gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Nauczyciel odpowiedzialny za przygotowanie A. Muszyc-Niewiadomska. |
W dniu 26 kwietnia 2017 r. uczniowie szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego rywalizowali w konkursie zorganizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tematem tegorocznej edycji kulinarnego konkursu „Pasja smaków” były owoce z polskich sadów. Uczniowie naszej szkoły zakwalifikowali się do finału. Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Najważniejsze znaczenie miało zastosowanie owoców z polskich sadów. Zespoły przygotowały roladki z piersi indyka z suszoną śliwką i sosy oraz musy z różnych owoców. Ocenie podlegały smakowitość, kreatywność i aranżacja potrawy. Uczniowie naszej szkoły przygotowali roladki z filetu piersi indyka z musem z suszonej śliwki, z dodatkiem wina, miodu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki na sosie wiśniowo – winno - miodowym z rozmarynem. Do tego podali founde ziemniaczane, karmelizowane jabłko, marchewkę opalaną, chips z gruszki oraz popcorn z kaszy gryczanej. Jak przyznali laureaci I miejsca Paweł Buczyński i Jakub Małkowski ich potrawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana jak się wydaje, choć wymagała długich przygotowań. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! |
||
26 kwietnia 2017 roku w Ostródzie Uczniowie Naszej Szkoły Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zmagali się w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ,,Drób na Polskim stole’’ Łukasz Florjańczyk zajął II miejsce przygotowując: Pierś z kaczki z sercami sous vide, puree marchewkowe z kardamonem i palonym masłem, palony ziemniak confit, chipsy ze szparagów z olejem rzepakowym, chrupiącą rzodkiewką i sosem wiśniowo-winnym z rozmarynem. |
||
Grzegorz Zych uplasował się na III miejscu przygotowując: Pierś z kaczki sous vide z ziemniaczkiem pomarańczowym, sosem baba ghanoush i puree z moreli z anyżem, emulsją z porzeczek z rozmarynem, z pasztetem z wątróbek gęsich w pudrze z boczku. |
Podczas eliminacji drugiej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych w Warszawie, Bartłomiej Olesiński, uczeń klasy 3f zakwalifikował się do finału. Olimpiada odbyła się 7 kwietnia 2017 r. w Warszawie podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Organizatorem konkursu było Apro Trade/ Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska/EuroGastro pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Profesjonalne jury w składzie: Alf Kramer – ekspert w dziedzinie kawy, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) , jak również sędzia Światowych Mistrzostw Barista, Kuba Gwiazdowski, autor pierwszego polskiego poradnika dla baristów, Agnieszka Rojewska Mistrzyni Polski Cafe Art, piąta na świecie w tej konkurencji. Uczestnicy oceniani byli w trzech konkurencjach: przygotowanie 4 filiżanek cappuccino, 4 filiżanek espresso oraz „cup casting”, czyli wybranie filiżanki kawy różniącej się aromatem i smakiem od pozostałych dwóch spośród identycznych kombinacji. Dla każdego uczestnika przygotowano 6 zestawów składających się z 3 filiżanek: w dwóch była taka sama kawa, a w trzeciej inna. Zawodnicy wszystkie konkurencje wykonywali na czas. Gratulujemy Bartkowi i życzymy dalszych sukcesów! |
||||
13 stycznia 2017 roku odbyły się w naszej szkole eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 72 uczniów ze szkół zawodowych i liceów z województwa mazowieckiego. Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa na czele z przewodniczącą - dr inż. Elżbietą Wierzbicką, sekretarzem – dyrektor Marzeną Cieślak, Heleną Chełstowską z Kuratorium Oświaty oraz powołanymi z grona opiekunów nauczycielami.
Eliminacje zakończyły się ogromnym sukcesem ucznia naszej szkoły – Roberta Nicewicza z kl. 3C, który zajął I miejsce, pokonując nawet uczestników z renomowanych warszawskich liceów. Opiekunkami Roberta były panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.
Czytaj całość. Sprawozdanie z Olimpiady
Strona 3 z 3