Wybrani uczniowie ZSG „Poznańska” przystąpili do konkursu English Contest 2018 organizowanego przez Zespół Szkół Fototechnicznych w Warszawie. Test sprawdzał znajomość struktur leksykalno-gramatycznych oraz wiedzę z dziedziny kultury i historii Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
I etap odbył się w szkole 7 marca 2018 roku. Do drugiego etapu zakwalifikowało się troje uczniów ZSG: Vivienne Paszkiewicz (klasal IIF), Miłosz Mlonek (klasa IIIF) oraz Mateusz Myślicki (klasa IIA).
II etap konkursu miał miejsce 11 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Fototechnicznych w Warszawie przy ul. Spokojnej 13.
Nasza uczennica Vivienne Paszkiewicz zajęła I miejsce zarówno w zakresie znajomości języka angielskiego jak i wiedzy o krajach anglojęzycznych zdobywając Grand Prix konkursu English Contest 2018.

Odsłony: 2024
W dn. 25. 05.2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych uroczyście zakończono XXX edycję Olimpiady Archimedes Lingua Plus z języka angielskiego. W konkursie wzięło udział czternastu uczniów Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego z klas od pierwszej, poprzez drugą, trzecią i czwartą. Z wielką radością przyjęliśmy wiadomość, że aż czworo z naszych uczniów uzyskało tytuł laureata wyżej wymienionej olimpiady. Oprócz dyplomów, laureaci otrzymali także nagrody, które wręczyła wicedyrektor Jadwiga Wiśniewska. Olimpiada Archimedes Lingua Plus jest przeprowadzana co roku w naszej szkole i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem naszych uczniów. Ma ona na celu podnoszenie umiejętności językowych poprzez ducha olimpijskiej rywalizacji.

Odsłony: 2179

W dniu 9 kwietnia odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów - Konkurs Muzyczny, Fotograficzny i Filmowy. Nagrody wręczał Pan Łukasz Kasprzak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich dla Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Dyrekcja MDK Łazienkowska oraz zaproszeni Goście Honorowi - przedstawiciele ZAIKS-u i mediów Kultury.

 Nasza uczennica Małgorzata Kądziela zdobyła III miejsce w kategorii I Szkół Ponadgimnazjalnych i uzyskała tym samym prestiżową Brązową Wenę, którą odebrała z rąk Pana Naczelnika. Złotej Weny w tej kategorii (I) nie przyznano.

Pan Naczelnik pogratulował również sukcesu uczennicy- pani Ewie Bielak - jej opiekunce artystycznej i jednocześnie polonistce.

Pan Naczelnik skierował również podziękowania do Dyrektorów Szkół, które brały udział w tegorocznym konkursie.

Jury wskazało na duży profesjonalizm występujących uczennic w kategorii solo.

Serdecznie gratulujemy Małgosi Kądzieli z klasy II c!

Odsłony: 4502


W dniach w dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się centralne eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu  i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: techników i liceów. Stanowi dla młodzieży doskonałą szansę do zaprezentowania swojej wiedzy na ogólnopolskim forum. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr1:  Marta Faryniarz z klasy 2 b i Robert Nicewicz z klasy 4 c, którzy wywalczyli Tytuł Laureata, zdobywając nie tylko nagrody rzeczowe, ale przede wszystkim  przywileje w postaci  zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania ze specjalnych uprawnień w wybranych szkołach wyższych na kierunkach zgodnych z profilem Olimpiady. Dodatkowo zostaliśmy uhonorowani pucharem dla najlepszej szkoły przygotowującej olimpijczyków w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Podkreślono nasze zaangażowanie i systematyczny, już od wielu lat, udział naszych uczniów w zmaganiach olimpijskich, z czego oczywiście jesteśmy bardzo dumni.  
Gratulujemy Marcie i Robertowi oraz dziękujemy opiekunkom naszych laureatów   paniom:  Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej - za wieloletni wkład pracy w przygotowanie wielu finalistów i laureatów.

Odsłony: 2966

W dniach 15-16 marca 2018 r., po raz pierwszy, dwójka uczniów reprezentowała naszą szkołę podczas centralnych eliminacjach XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbywających się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz  z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu  Przyrodniczego w Poznaniu był współorganizatorem Olimpiady. Choć tematyka odbiegała nieco  od profilu naszej szkoły  i wymagała ogromnego wysiłku w zdobyciu wiedzy wykraczającej poza program szkoły, choćby na temat analizy żywności, technologii żywności czy maszynoznawstwa,  jednak postanowiliśmy przyłączyć się do rywalizacji.
I było warto. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół.    
Nasi uczniowie: Marta Faryniarz z klasy 2 b TGH i Łukasz Floriańczyk z klasy 4 c TGH zdobyli Tytuł Finalisty, a tym samym specjalne przywileje, tzn. zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego  kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania z określonych uprawnień  w wybranych szkołach wyższych. Nasi finaliści centralnego etapu Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności, czego im serdecznie gratulujemy. Podziękowania kierujemy również do nauczycieli przedmiotów zawodowych – pani Edyty Gulińskiej i pani Aleksandry Krawczyk, które z wielką determinacją i zaangażowaniem mobilizowały uczniów podczas przygotowań oraz dostarczały niezbędnych materiałów naukowych.

Odsłony: 2990
  15 marca 2018 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Nowoczesna Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Przedmiotem rywalizacji konkursowej było przygotowanie przekąski gorącej z wykorzystaniem wątróbki drobiowej, jaj oraz buraków.
Sędziowie oceniali prezentowane dania pod względem użytych technik kulinarnych, sposobu wykorzystania produktów, umiejętności organizacyjne, aranżację i smak potrawy oraz wiedzę z zakresu tematyki wiodącej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie technikum, Paulina Karaluch z klasy III a i Jakub Małkowski z klasy III b, którym kapituła konkursu przyznała I miejsce. Uczniowie sporządzili: terrinę z wątróbek indyczych z konfiturą buraczano-malinową, majonezem jałowcowym, cebulą

marynowaną, chipsem z buraka, jajem przepiórczym i posypką orzechową.
Paulinie i Jakubowi wraz z opiekunem Lidią Łojek serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.

Odsłony: 4156


Nasi uczniowie tradycyjnie wzięli udział w konkursach Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów i uzyskali prestiżowe miejsca oraz wyróżnienia! ". Nagrodzeni i wyróżnieni:

  1. Miłosz Mlonek
  2. Adrian Bedyński
  3. Olga Pruszyńska

"ARTYŚCI I SZTUKA ZAKLĘCI W OBRAZACH" - to był temat tegorocznego konkursu plastycznego. Prace nagrodzone i wyróżnione można było oglądać na wystawie pokonkursowej. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 1 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW.

Podczas uroczystości finałowej statuetki WENY oraz dyplomy laureaci otrzymali z rąk koordynatora konkursu oraz starszego wizytatora Mazowieckiego Kuratorium Oświaty Pana Czesława Ziemniaka.

Tematy konkursowe: "Artyści i sztuka ujęci w słowa" oraz "Artyści i ich dzieła, do których wracam..."dotyczyły konkurencji literackiej. Nasi uczniowie uczestniczyli w konkursach literackim i recytatorskim ŚFMT, który - niezmiennie, od lat- realizowany jest pod hasłem "Uwierz w siebie i pokaż, co potrafisz’. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 8 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW. Po spektaklu statuetki WENY oraz dyplomy wręczył laureatom Pan Krzysztof Czubaszek Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy oraz Pan Józef Mika - aktor i juror w konkursie recytatorskim.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym uczestnikom konkursu oraz ich artystycznym opiekunom- pani Elżbiecie Zarębskiej i pani Ewie Bielak, a także wychowawcom uczniów, p. Magdalenie Gruszczyńskiej i p. Cezaremu Dembińskiemu.

Odsłony: 2320

 MAGADALENA KŁOSIEWSKA ZDOBYŁA WYRÓŻNIENIE  W WARSZAWSKIM KONKURSIE RECYTATORSKIM!

Tegoroczna VIII  edycja konkursu odbyła się 6 grudnia, poświęcona była twórczości Bolesława Leśmiana. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Elektronicznych i Licealnych w Warszawie. Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem, zgłosiło się 34 uczniów z 16 szkół. Jury oceniło poziom recytacji  jako bardzo wysoki.

TAB w konkursie reprezentowali MAGDALENA KŁOSIEWSKA I KAROLINA CZUCZUŁASZWILI z klasy 1 E.Uczennice do konkursu przygotowała pani Ewa Bielak, opiekunka uczniów utalentowanych artystycznie.

Jury konkursu pogratulowało nauczycielom przygotowania uczniów do występu. Cieszy nas udany debiut artystycznych  naszych reprezentantek.

Zainteresowanych uczniów zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.

Odsłony: 2373

8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017oraz III Ogólnopolska „Olimpiada Kawy®”. Patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Odsłony: 6067

17 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”. W finale wzięły udział drużyny z całej Polski.

Nasi uczniowie, Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski, w konkurencji kulinarnej zajęli I miejsce!

To już kolejny, wspaniały sukces naszych uczniów. Znowu okazali się bezkonkurencyjni. Pani dyrektor Marzena Cieślak serdecznie gratuluje uczniom, opiekunom i rodzicom.

Fotorelacja z konkursu.

Odsłony: 3141
Jesteśmy dumni z kolejnego stypendysty…
20 listopada 2017 r. w auli Wyższej Szkoły Menadżerskiej w Warszawie  odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów Prezesa Rady Ministrów. Decyzją Rady Pedagogicznej to zaszczytne wyróżnienie otrzymał w tym roku uczeń klasy IV C – Robert Nicewicz, który w ubiegłym roku szkolnym uzyskał najwyższą średnią ocen, a także  zdobył tytuł finalisty Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Dyplomy stypendysty Prezesa Rady Ministrów wręczali wyróżnionym uczniom  I Wicewojewoda Mazowiecki, pan Sylwester Dąbrowski oraz Mazowiecki Kurator Oświaty, pani Aurelia Michałowska.

Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie gratuluje Robertowi i wszystkim nauczycielom, którzy przyczynili się do jego sukcesów.

Odsłony: 2463
  Jesteśmy dumni! Po  raz kolejny nasz uczeń, Łukasz Floriańczyk otrzymał Stypendium Prezydenta m.st. Warszawy „SAPERE AUSO” za wybitne osiągnięcia w nauce.
Wyróżnienia zostały uroczyście wręczone podczas ogólnomiejskiej gali, która odbyła się 14 listopada 2017 r. w siedzibie Centrum Nauki Kopernik.
Dyrektor Marzena Cieślak gratuluje uczniowi i nauczycielom, którzy przyczynili się do wspaniałego sukcesu.

Poniżej sylwetka stypendysty.
Odsłony: 3447

olimpiada

Aktualizacja 29.01.2018 - Wyniki okręgowe

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii

12 stycznia  2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.  W szranki olimpijskich zmagań  stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego.  Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa  pod przewodnictwem  Pani dr inż. Elżbiety Wierzbickiej. Funkcję zastępcy przewodniczącej pełniła Pani Bogumiła Wiatrak z Kuratorium Oświaty w Warszawie, a sekretarzem była Pani dyrektor Marzena Cieślak. Członkami komisji zostali nauczyciele – opiekunowie startujących uczniów. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce  i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo. Hurtownia warzyw i owoców ”Bukat”  udekorowała salę, prezentując znane, jak i  mniej popularne warzywa i owoce. Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Odbył się wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Gościliśmy również prodziekan ds. dydaktyki Jadwigę Hamułkę, prof. nadzw. SGGW, która dokonała prezentacji Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.  W czasie trwania eliminacji były rozdawane jabłka, pochodzące z Gospodarstwa Sadowniczego Iwony i Pawła Rąbkowskich. Dla najlepszej czwórki uczniów oraz ich opiekunów Restauracja MOMU PIECZEMY DYMEM, Pańska 85 Restaurant&Bar, Klub Studencki K55 Koszykowa 55  ufundowali  vouchery. Firma Bonduelle Polska S.A  przygotowała dla pierwszej dziesiątki  prezenty w postaci albumu z przepisami, zapasek i T-shirtów.      
Uczniowie, którzy zajęli miejsca na podium:
•    Robert Nicewicz - miejsce I  uczeń  Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w  Warszawie
•    Aleksandra Misarko – miejsce II uczennica XIV  Liceum Ogólnokształcącego  im. Stanisława Staszica  w Warszawie
•    Marta Faryniarz – miejsce III uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

Odsłony: 4921
Uczennica naszej szkoły Aleksandra Kobylańska zrealizowała swoją pasję zawodowo-literacką za pomocą stworzenia własnej książki, w której doradza wszystkim zabieganym Polakom, jak zdrowo, efektywnie i smacznie przygotowywać posiłki "na wynos"- we własnym domu... Posiłki do pracy, do szkoły, smaczne i pozbawione fast-foodowych "zapychaczy-wypełniaczy" świadczą o wielkiej pasji młodziutkiej adeptki sztuki kulinarnej.  110 przepisów Oli to "idealne lunch boxy", dzięki którym każde wreszcie wie, co je, ponieważ samodzielnie, szybko i bez trudu wyczarowuje własny posiłek przy pomocy wspaniałej książki "Kraina smaku w pojemniku". Jesteśmy z Ciebie dumni, Olu i czekamy na następne przepisy na zdrowe życie!
Odsłony: 3078

IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" odbyła się w hotelu Windstor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim.  
Z naszej szkoły brały udział dwie drużyny :
1. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch z klasy II a T, opiekun Lidia Łojek
2. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk z  klasy III e T, opiekun Beata Kłos  
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej  była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast danie główne należało przygotować z biodrówki jagnięcej bez kości, mąki orkiszowej (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszonej czerwonej kapusty.
Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo ważny był smak dania, odpowiednia aranżacja, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
W  kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Kapituła IX edycji konkursu przyznała I miejsce Krzysztofowi Kuklewskiemu i Magdalenie Miszczuk, którzy przygotowali na przystawkę: pierogi z sumem w sosie rakowym, cykorie w miodzie pitnym oraz tiul amarantusowy, a na danie główne: biodrówkę jagnięcą na musie z marchewki, demi glace, biszkopt orkiszowy i pianę z modrej kapusty.
Uczniowie w nagrodę otrzymali indeks jednej z Wyższych Uczelni wraz z opłatą czesnego za I-wszy rok studiów licencjackich.

Gratulujemy zwycięstwa i tak wspaniałej nagrody!

Odsłony: 3540

  Osiągnięcia Szkoły

https://www.admzsg.home.pl/2017/images/icons/varsaviansitycznaszkola.png

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły